Muja, najstariji aligator, proslavio rođendan u beogradskom zoo vrtu

Autor:

20.06.2021 12:46

Foto:

Foto:

Najstariji američki aligator na svetu najviše voli da provodi dane odmarajući se u bazenu i imitaciji pećine napravljenoj za njega



Kako se navodi na sajtu beogradskog zoo vrta, Muja je danas jedini stanovnik vrta koji je preživeo Drugi svetski rat, tokom koga je vrt bio gotovo potpuno razoren. Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi.

Pročitajte i Branko Milićević Kockica i Slobodanka Aleksić u novoj "Gloriji" - Zoološki vrt u dnevnoj sobi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

Prošle godine, u Moskvi je uginuo Mujiin stariji brat Saturn, tako da je ovaj starosedelac Beograda zvanično najstariji primerak američki aligatora.

O njihovoj mladosti nema puno potvrđenih podataka. Izvesno je da su oba krokodila iz Amerike stigla u Nemačku 1936. godine, a jedini pisani trag o poklonu Berlina Beogradu može se pročitati u Vremenu od 10. avgusta 1937. godine koje je objavilo da je Muja prethodnog dana u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak.

Pročitajte i Salma Hajek - Moje životinjsko carstvo (foto)

Kada temperatura dostigne 20 stepeni, Muja izlazi iz pećine gde odmara u spoljašnjem bazenu, tako da šest meseci godišnje provede napolju, a šest unutra. Dok je napolju, on se u svom reptilskom maniru uopšte ne kreće, što mnoge posetioce navodi na teoriju da je od plastike ili gume. Ali kada mu sleduje porcija mesa, on se i te kako kreće, a čak je, kako kažu, i prilično agilan.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading