Elegantne tropske biljke koje svojim izgledom i koloritom ulepšavaju svaki prostor možete gajiti i sami. Jednobojni, pegavi ili šareni cvetovi uz čvrste, uspravne listove ovalnog oblika i tanku stabljiku odaju utisak prefinjenosti i urednosti, tako da se lepo uklapaju u svaki enterijer. Nega orhideja nije previše komplikovana, ali postoji nekoliko pravila koje treba poštovati. (Pročitaj: Razliku čine detalji – Nikola Jokić pokazao da je čovek od stila)

Pri kupovini, orhideja će biti smeštena u prozirnu plastičnu posudicu i odatle je ne treba vaditi. Zajedno sa tom posudom, stavite je u neku dublju, neprozirnu saksiju. To je višegodišnja biljka koja će vas bar jednom u godinu dana obradovati novim cvetovima. U prirodi, ona živi u vlažnim šumama. Ne raste u zemlji, već visi sa grana tropskog drveća, a vlagu upija svojim vazdušnim korenjem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by orchids_world_ (@orchids_world_)

Zalivanje
Ako imate orhideju, zaboravite na kanticu i klasično zalivanje. Ta biljka se ne zaliva, već se na svakih sedam dana potapa u činiju sa vodom sobne temperature (izvadite je iz dekorativne saksije i ubacite u lavor sa vodom). Nakon petnaestak minuta, kada korenje uzme vodu, prebacite je u lavabo kako bi se višak vode ocedio iz providne, plastične posude u kojoj je bila kada ste je kupili. (Pročitaj: Kraljevska dekoracija – Napravite venčić koji krasi i britanski dvor (video)

U zavisnosti od vlažnosti i temperature prostorije u kojoj stoji, orhideju možete zalivati i ređe. Rukovodite se izgledom korenja. Ako je zeleno i čvrsto, znači da voda još nije potrebna. Kada se korenje smežura i postane sivkasto, potrebno je potapanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by orchids_world_ (@orchids_world_)

Nega orhideja - položaj i količina svetla

Orhideja treba da stoji na mestu na kome će imati dosta svetlosti. Idealno je da bude na istočnoj strani, blizu prozora, ali ne sme biti izložena direktnim sunčevim zracima (posebno leti). Ako je svetlosti nedovoljno, orhideja neće cvetati. Ako je ima previše, na listovima će se pojaviti fleke. Ne prijaju joj temperaturne razlike, ni promaja, a treba da bude zaštićena i od vrućine i od niskih temperatura. Neka u sobi u kojoj se nalazi bude oko 22 stepena. Odredite mesto na kome će biti stalno jer joj često premeštanje i prilagođavanje količini svetla nikako ne prija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by orchids_world_ (@orchids_world_)

Kada orhideja precveta, stabljika će se osušiti, a biljka ući u fazu mirovanja. To nipošto ne znači da treba da je sklonite sa svetla ili bacite. Isecite je skoro do kraja, ostavite da stoji tamo gde je stajala ranije i nastavite sa redovnim zalivanjem. Kada primetite zametak nove stabljike, dodajte namensko đubrivo predviđeno baš za orhideje (u obliku štapića ili rastvora). Za optimalne rezultate, dovoljno je da je dohranjujete dva puta mesečno.

Posle nekog vremena, orhideja će procvetati i moći ćete ponovo da uživate u nestvarnim bojama njenih latica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by orchids_world_ (@orchids_world_)