Snaga poslovnog sektora, znanje, inovacije i komunikacioni kanali kroz uticaj i odgovorno poslovanje mogu značajno da doprinesu većoj dobrobiti dece i porodica

 

UNICEF Srbija je osnovao Poslovni savet koji će u saradnji sa poslovnom zajednicom raditi na primeni i većem poštovanju dečijih prava kroz poslovanje.

Prema rezultatima iz ankete na U-Report platformi1 UNICEF-a, 68 odsto dece i mladih smatra da poslovni sektor treba i može da podrži mlade u njihovom budućem razvojnom putu, 75 posto dece vidi radno mesto kao primarno područje (negativnog) uticaja na njihova prava, dok čak 89 odsto njih očekuje veću podršku poslovnog sektora kroz prakse, mentorstva, volontiranje, stipendije i podržavanje đačkih projekata. Rezultati jasno ukazuju da poslovna zajednica može mnogo da doprinese zaštiti i unapređenju dečijih prava.

Misija Poslovnog saveta UNICEF-a je da zajedno sa eminentnim pojedincima, uspešnim poslovnim ljudima, podstakne širu poslovnu zajednicu na veći angažman u korist dece. Članovi Saveta će staviti UNICEF-u na raspolaganje svoje vreme, znanje i poslovnu mrežu radi podrške programima i inicijativama kojima se unapređuju i štite prava dece u Srbiji. Savet se sastoji od 13 članova koji će se sastajati dva puta godišnje, a tokom godine učestvovati u inicijativama UNICEF Srbija i zagovarati poštovanje prava dece u poslovanju kod svojih poslovnih partnera, saradnika i široj poslovnoj zajednici. Članovi će svojim poslovnim iskustvom davati smernice za kreiranje strategija za veće uključivanje poslovnog sektora u unapređenje položaja dece, učestvovaće u promociji prava dece na poslovnim forumima i u interakciji sa medijima kako bi doprineli podizanju svesti o stanju dece u Srbiji i načinima da se njihova prava zaštite i poštuju u većem kapacitetu.

Članovi Poslovnog saveta UNICEF-a u Srbiji su: Vesna Bengin (BioSense Institut), Jelena Bulatović (Srpska asocijacija menadžera), Marko Čadež (Privredna komora Srbije), Robert Čoban (Color Press Group), Jelena Drakulić Petrović (Ringier Axel Spinger), Draginja Đurić (Banca Intesa), Nebojša Đurđević (Inicijativa Digitalna Srbija), Dragan Filipović (Generali osiguranje), Milana Jević Gledović (Delhaize Srbija), Neven Marinović (Smart Kolektiv), Mike Michel (Telenor), Jovana Milutinović (Nordeus) i Milica Soćanac (Nelt Grupa). Članstvo u Savetu dobrovoljno je i ograničeno na godinu dana, nakon čega se može produžiti uz obostranu saglasnost.

Direktorka UNICEF Srbija Regina De Dominicis izjavila je: Potrebna nam je podrška poslovne zajednice kako bismo dodatno unapredili i ubrzali rezultate za decu. Sa članovima Poslovnog saveta UNICEF-a delimo zajedničke vrednosti i želimo zajedno da kreiramo još snažniji uticaj u korist dece. Naše partnerstvo ostvarićemo kroz pokretanje zajedničkih inicijativa, poslovnu praksu, zagovaranje i primenu inovacija kako bismo podržali najosetljivije starosne grupe, do 6 godina starosti, kao i adolecente i mlade. Posebno sam zahvalna svim članovima Poslovnog saveta UNICEF-a u Srbiji što su već na prvom sastanku pokazali posvećenost, motivaciju i dali ideje kako odmah da krenemo u zajedničku akciju”.