Tijana Bogićević: Filadelfijska avantura uz Al Kaponea i Rokija Balbou

Premda je čest gost u najvećem gradu Pensilvanije, pevačica Tijana Bogićević tek nedavno je obišla zatvor u kom je robijao Al Kapone i zdanje gde je potpisana povelja o nezavisnosti Amerike

Tijana Bogićević: Moj muž je pravoslavac, obožava ćevape i sarmu i, naravno, uči srpski


Često idem u Filadelfiju zato što je moj muž Mark Robertson, takođe muzičar, iz tog grada i njegova familija i dalje živi tamo. Uglavnom se zadržimo samo za vikend i gledamo da što više vremena provedemo s porodicom i prijateljima. Nedavno sam, međutim, tokom boravka tamo odlučila da budem pravi turista, pa sam uplatila Big Bus Tour i obišla grad uzduž i popreko.

Grad istorije

Filadelfija je ogroman grad, sa bogatom nacionalnom istorijom, posebno zbog toga što je u njoj Dom nezavisnosti u kome je 1776. potpisana deklaracija nezavisnosti. Na istom mestu jedanaest godina kasnije nastao je i prvi, i danas važeći Ustav SAD.

Tijana Bogićević uoči nastupa na Evroviziji: Ne bojim se neuspeha, za mene je uspeh to što predstavljam Srbiju

Rokijeve stepenice

Obišla sam i čuvene stepenice koje se nalaze ispred Muzeja umetnosti u Filadelfiji, a nazvane su “Rokijeve stepenice”. Vide se u sceni iz filma “Roki”, kao i u četiri nastavka serijala o slavnom bokseru u kojima on uzdignutih ruku trči uz njih uz pesmu “Gonna Fly Now”. Turisti i lokalni stanovnici često imitiraju to trčanje koje predstavlja metaforu za prevazilaženje životnih prepreka. Bronzana statua Rokija, smeštena u podnožju stepenica, veoma je popularno mesto za fotografisanje. Simpatično je gledati turiste kako se oduševljavaju statuom Rokija Balboe i čekaju u redu da se slikaju pored nje, a onda se i snimaju kako trče uz stepenice po uzoru na kultnu scenu iz filma. Kada ih čovek posmatra iz daljine, izgleda kao da je reč o nekom organizovanom treningu.

Magični mozaici

Posebno su mi se svideli Filadelfijski magični vrtovi, koji se prostiru na tri gradske parcele na kojima su smeštene galerije i veliki lavirint na otvorenom. Ukrašeni su mozaicima umetnika Isaije Zagara, koje je on pravio od svega i svačega, pa se tu mogu videti i delovi pločica i guma od bicikala.

Romantika na Menhetnu: Tijana Bogićević u Njujorku snimila spot za pesmu “Nekako, nikako”

Ćelija Ala Kaponea

Posetila sam i zatvor u kome je svoje prvo iskustvo zatočeništva imao čuveni kriminalac Al Kapone. Uhapšen je u Filadelfiji zbog neovlašćenog držanja revolvera i osuđen na godinu dana zatvora. Odležao je osam meseci u ćeliji koja je bila posebno opremljena finim nameštajem, slikama, tepihom, čak i radio-prijemnikom jer je voleo da sluša valcere.

Ulična umetnost

Najviše me je oduševilo to što je Filadelfija grad sa najvećim brojem javno postavljenih umetničkih instalacija na svetu – od prelepih murala na visokim zgradama do umetničkih dela na najneočekivanijim mestima. Razlog tome je to što je 1959. godine donet zakon da svi preduzetnici koji grade bilo koju građevinu na području grada moraju da odvoje najmanje jedan odsto od vrednosti nekretnine za ulepšavanje grada, odnosno da naruče umetničko delo koje će biti postavljeno u okolini. Sve to praktično Filadelfiju čini gradom muzejom.

Savršenstvo sendviča

U gradu vam nikad ne može biti dosadno jer je kulturni i društveni život vrlo bogat. Svaki put kada odem, ne propustim priliku da poslušam neki dobar bend i posetim neki od fantastičnih restorana i barova. Ko prvi put dolazi u Filadelfiju mora da proba takozvani Philly cheese steak, sendvič sa govedinom i lukom, koji je njihov zaštitni znak i zaista je odličan.

Kako zvuči kad se supružnici udruže: Tijana Bogićević i Mark Robertson napravili r’n’b verziju pesme “In Too Deep” (video)

Tijana Bogićević: Moja svekrva je moderna i divna žena koja me obožava

Klub muzičara

Uvek volim da odem u klub Time koji je stecište eminentnih muzičara i u kojem sviraju samo najbolji instrumentalni bendovi. Školski drug mog muža je Erik Vortam, koji je dugo godina pratio na klaviru popularnu soul divu Džil Skot, a sada već nekoliko godina nastupa sa Adel. Kada nije na turneji, uvek odemo na zabavu kod njega kući, gde se organizuje spontani “jam session”, tako da smo više puta zajedno svirali i pevali.

Autor: Gloria magazin
Foto: Guliver/ Thinkstock/ Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi