Slobodan Stefanović: ‘Mr. Kitchen’ u mestu gde se ukrštaju budućnost i tradicija


Za vreme posete prestonici Japana glumac i autor emisije ‘Mr. Kitchen’ Slobodan Stefanović otkrio je kako u gradu ima više od tri stotine restorana sa Mišlenovim zvezdicama, uverio se da se tradicija i modernizam mogu skladno dopunjavati i zaključio da je to najnaprednija i najcivilizovanija tačka na planeti

Oduvek sam imao veliku želju da posetim Japan. U društvu nekolicine ljubitelja avanturističkih putovanja to sam konačno i učinio. Japan je zemlja kao nijedna druga. Njegova prestonica, Tokio, broji 35 miliona stanovnika i izgleda kao grad budućnosti.

Peti ukus

S obzirom na to da vodim kulinarsku emisiju, najzanimljivija mi je bila japanska gastronomija. U Tokiju se nalaze najbolji restorani sveta, to je grad sa više od tri stotine Mišlenovih zvezdica. Ishrana Japanaca je savršeno izbalansirana, od njih možete da naučite kako da jedete raznovrsno bez prevelikog odricanja i da pritom ostanete vitki. Oni su otkrili peti ukus. Pored kiselog, ljutog, gorkog i slatkog, postoji umami, slasno i slano, i odskora je priznat svuda u svetu. Ramen, miso, suši, tempura, edamame, udon nudle, gjoza, šta god da probate, nećete pogrešiti. Čini mi se i da su iz mora izvadili sve što su mogli i preradili u sušenu hranu. Ponuda se najbolje vidi na ogromnoj ribljoj pijaci Cudžki, gde možete jesti veoma kvalitetno za malo novca. Sveža riba i pirinač su osnove ishrane, a tehnika pripreme pirinča se uči godinama. Svaka riba ima zasebnu tehniku sečenja, sa različitim noževima. Potpuna kulinarska umetnost.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3   /   4
Autor: Gloria magazin
Foto: Privatni album, Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi