Miloš Đorđević: Kad te u čarobnoj zemlji leda i vatre iznenadi Lepa Brena

U zemlji gejzira i vulkana glumac Miloš Đorđević osetio je vetrove koji neprestano duvaju, spoznao kakvi su dani bez noći i otkrio da u jednoj predstavi u pozorištu u Rejkjaviku puštaju pesme naše pevačice

Miloš Đorđević: Zašto ćutanje nije uvek zlato


Na Islandu sam prvi i jedini put bio prošle jeseni, a povod je bilo gostovanje sa predstavom “Sokin i Bosina” u Rejkjaviku, glavnom gradu ove neobične zemlje. Tamo sam stigao sa koleginicama Ljiljanom Blagojević, Vesnom Stanković i Kalinom Kovačević nakon igranja komada u Geteborgu. Ostali smo na Islandu tri dana i za to vreme videli neke od izuzetnih predela i pojava karakterističnih za ovo vulkansko ostrvo.

Kad se Srbi slože

U Rejkjaviku nas je dočekao naš ljubazni domaćin Nenad Bogdanović, predsednik tamošnjeg Srpskog kulturnog centra. Iako na celom Islandu živi samo oko šest stotina Srba, oni imaju svoje udruženje koje im organizuje bogate kulturne sadržaje, a među njima se našlo i ovo naše gostovanje.

Lepe priče

Na Islandu zaista ima šta da se vidi. Tamo se osećate kao da ste na drugoj planeti. Pun sam utisaka, ali ne samo zbog predela već i zbog priča koje su mi o ovoj zemlji, okruženoj vodama Atlantskog okeana, kazivali naši ljudi koji tamo žive i po dve decenije. Govorili su mi o periodima godine bez mraka, zatim o vetru koji non-stop duva, pa su prozori na skoro svim zgradama sa neobično velikim oknima u koja su ugrađeni prozorčići i jedino se oni otvaraju, kao i o tome kako nema komaraca i mušica. Iako ostrvo nije ni približno hladno kao Antarktik, gde oni ne bi ni mogli da prežive, a postoji sasvim dovoljno izvora i jezera koji su im staništa, niko ne ume da objasni zašto ovih insekata nema, posebno jer ih ima u susednim zemljama.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin
Podelite sa prijateljima:
Tagovi