Jelena Bačić Alimpić: Kad te ćerka povede u zemlju lala i vetrenjača (foto)


Obnovljena crkva

U centru grada dominira prelepa Crkva Svete Katarine, na čijem se mestu nekada nalazila istoimena stara crkva koja je bila stalna meta ratnih operacija. Ova crkva je 1972. proglašena za nacionalni spomenik.

Festivalska luka

Posetile smo i Roterdam, koji se nalazi na samo sat vremena vožnje od Ajndhovena. Postoji od 1328, kada je grof Vilem Treći proglasio gradom naselje koje se širilo oko brane (dam) na reci Rote, pa je tako i dobio ime. U tom gradu, prepunom kulturnih sadržaja, često se organizuju razni festivali, među kojima i Međunarodni filmski festival.

Lepe tradicije

Pored Amsterdama, koji je po mnogo čemu specifičan i autentičan, još dva grada su mi lepa u Holandiji. Prvi je Delft, koji sam i ovog puta posetila. Gradić je bio poznat po manufakturama za proizvodnju porcelana koje su svojevremeno bile veliki konkurenti kineskim. Porceleyne Fles je danas jedina preostala fabrika tog tipa, u kojoj posetioci mogu da se oprobaju u oslikavanju vaza ili tegli. Delft je i rodno mesto holandskog slikara Johanesa Vermera, čuvenog po slici “Devojka sa bisernom munđušom”, pa ima muzej posvećen njegovom likovnom stvaralaštvu. Veliki simbol grada su Stara i Nova crkva, predivne arhitektonske građevine koje oduzimaju dah. Delftska modroplava boja, vetrenjače, lale i klompe nalaze se na svakom ćošku.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3   /   4
Autor: Gloria magazin
Foto: Nemanja Atanacković/ Guliver, Thinkstock/ Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi