Zijah Sokolović o suštini glumca

Autor:

16.09.2016 11:59

Foto:

Foto:



Glumac Zijah Sokolović održao je promociju svoje knjige "Glumac... je glumac... je glumac" u okviru pratećeg programa leskovačkog Festivala filmske režije, prenosi agencija Tanjug.

Govoreći o nastanku knjige, Sokolović kaže kako je ideju da je napiše dobio nakon što je istoimena predstava doživela uspeh.

Prema njegovim rečima, premijerno je prikazana pre 38 godina u okviru Filmskog festivala u Sarajevu, nakon čega je prevedena na češki, poljski, italijanski i još nekoliko evropskih jezika.

U knjizi je sadržan integralni tekst predstave, po kojem je, kako kaže Sokolović, igralo 15 glumaca širom sveta.

Osim Sarajeva, predstava je, podseća glumac, odigrana u svetskim metropolama, poput Beča, Pariza, Njujorka i Londona.

- Lepo je biti prepoznat na ulici i lepo je kad vam oproste saobraćajnu kaznu jer ste glumac, ali to nije suština glumca. Glumac je sredstvo kojim se prikazuju emocije lika koji igra - kaže Sokolović.


Ono što ga je vuklo da napravi predstavu je pitanje šta je to čime se bavi i šta je pozorište, objasnio je on.

Govoreći o svom životu u Austriji, rekao je da je tamo otišao još pre rata jer za njega više nije bilo posla u Bosni, a da je tamo već imao poznanstva i predstavu koja se uspešno igrala.

Osim promocije knjige "Glumac... je glumac... je glumac", u okviru pratećeg programa festivala, otvorena je izložba "Vidimo se na posteru", koju su Leskovčani imali priliku da posete u Leskovačkom kulturnom centru.

Trećeg dana filmskog festivala, osim filma "Deca sunca", prikazan je i film "Sve najbolje" u režiji Snježane Tribuson, kome je to ujedno bila i premijera u Srbiji, a koji je u Puli osvojio četiri Zlatne arene, zatim film "Naša svakodnevna priča" rediteljke Ines Tanović, koji je osvojio nagradu za najboljeg glumca u Berlinu i Zlatnu mimozu za scenario u Herceg Novom.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading