Želimiru Žilniku nagrada za životno delo

Autor:

14.11.2018 16:38

Foto:

Foto:



Odlukom Saveta Festivala autorskog filma reditelju Želimiru Žilniku pripala je nagrada za životno delo koja će mu biti uručena na otvaranju festivala 23. novembra u Kombank dvorani pre projekcije filma "Kradljivci“ japanskog reditelja Hizokazua Kore-Ede, nagrađenog Zlatnom palmom u Kanu.

Na 24. Festivalu autorskog filma (FAF) biće prikazan i Žilnikov novi film Najlepša zemlja na svetu, dok će u Muzeju Kinoteke biti priređena retrospektiva "neopevanog heroja evropskog filma“, kako ga je nazvao selektor programa Žilnikova Internacionala Greg de Kjur.

Filmovi Želimira Žilnika u Kembridžu, Ročesteru i Njujorku

De Kjur naglašava da retrospektivi Žilnikovih filmova odgovara baš taj naziv, jer je nagrađeni reditelj "ujedinjujuća simbolička snaga za sineaste svih nacija i zemalja“, dodavši da je i "pionir intervencionističkog filma, pionir u brisanju granica između fikcije i nefikcije“ i uvek na strani marginalizovanih i ljudi u nevolji.

Festival autorskog filma, 24. po redu, biće održan od 23. do 30. novembra, a njegov direktor Igor Stanković je na konferenciji za novinare istakao da po obimu i kvalitetu može da bude jubilarni.

Najavio je da će u glavnom programu biti prikazano 29 filmova, od toga 10 u takmičarskoj selekciji, u osam bioskopa i 11 dvorana, uz bogat prateći program.

-FAF se vraća na svoj put i doživljava svoju renesansu uz velika autorska imena i mlade autore koji donose neko novo sutra - rekao je Stanković.

Umetnički direktor Srđan Vučinić je najavio i ovoga puta filmove nagrađivane na velikim festivalima, poput već pomenutog Kradljivci, zatim Suton Lasla Nemeša.

-Nastojali smo da u takmičarskom programu prikažemo prve ili druge filmove autora, uz pojačanje koje dolazi od ostvarenja Ajka Sergeja Dvorcevoja i Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari priznatog rumunskog reditelja Radu Žudea - rekao je Vučinić.

Najavio je i tri filma snimljena u srpskoj produkciji ili koprodukciji – Teret Ognjena Glavonića, Ti imaš noć Ivana Salatića i Granice, kiše Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića.

Zajednička crta koja povezuje filmove u glavnom programu, prema njegovim rečima, jeste drugačiji pogled na svetove bilo da se radi o visokotehnološki razvijenom društvu kao što je japansko ili nekom prošlom kao što je Austrougarska.

Operativna direktorka Milena Debeljković najavila je da publiku očekuje i 11 filmova u programu Bande a part koji će otvoriti Slikovnica Žan Lika Godara, zatim 12 ostvarenja u selekciji Hrabri Balkan, zatim ACID, Cinefondation i od ove godine "ACID Pop“ uz razgovore sa autorima, kao i retrospektivu Žaka Riveta i masterklas reditelja Filipa Grandrijea.

FAF će treći put biti domaćin programa First films first koji je namenjen mladim rediteljima iz Jugoistočne Evrope koji razvijaju svoje prve dugometražne filmove, a tutori će biti rumunski reditelj Kristi Puju i srpski scenarista Srđan Koljević.

Direktor Festivala je konstatovao da imaju nikad više filmova i nikad manje para pošto je izostala podrška Grada Beograda, tako da je festival pomoglo samo Ministarstvo kulture i informisanja.