Zatvoren 11. Kustendorf: Aleksandru Berčeku uz gromoglasan aplauz uručeno "Drvo života"

Autor:

22.01.2018 12:31

Foto:

Foto:



Sinoć je svečano zatvoren 11. "Kustendorf" u Drvengradu na Mećavniku.
Zlatno jaje za najbolji film 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” pripalo je Rakanu Majasiju za film “Bombona”, snimljenom u koprodukciji Palestine i Libana. Srebrno jaje otišlo je u ruke Sameha Alaa za ostvarenje “Petnaest” (Egipat), dok je Bronzano jaje dodeljeno Nikoli Vučiniću za film “Lumpen” (Crna Gora).

Odluku je doneo žiri u sastavu: rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur.

Specijalno priznanje pripalo je Umbertu Valjehu iz Dominikanske Republike za film “Šanel” i Ruslanu Bratovu za ostvarenje “Vrteška” (Rusija).
Nagrada “Vilko Filač”, odlukom direktora fotografije Ištvana Borbaša, dodeljena je Pjotru Polusu za film “Stvarno je ekstra” u režiji Katažine Važehe (Poljska).

Proslavljeni reditelj i osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica uručio je sinoć nagradu za buduće filmove "Drvo života" glumcu Aleksandru Berčeku, koga su gosti i posetioci 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala pozdravili dugim, gromoglasnim aplauzom.

Berček je bio iznenađen stojećim ovacijama, a ceremonija zatvaranja "Kustendorfa" počela je kratkim omažom koji je podsetio okupljene na najvažnije uloge jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca.

Aleksandar Berček: Ja sam svoje isterao

Kusturica je rekao da je Berčeka upoznao kada je on "pokazivao ozbiljne simptome biznismena, u vreme kada je bio najslavniji, u vreme takozvanog češkog talasa kada su bioskopske dvorane u Beogradu imale 300-400 hiljada gledalaca".

- On je upravo tada kupio prvi kombi i jedne večeri u Klubu književnika smo se sreli i dugo pričali. Najviše mi se svidelo to što ono što najbolje zna u svom životu, o tome uopšte nije pričao. Najviše je pričao od čega je sastavljen motor i kako zna da napravi generalku, donekle, ali ne do kraja - ispričao je Kusturica.

On je dodao da kasnije, kada je sreo Marlona Branda, desila se ista stvar, pričao je o tome kako je bio politički proterivan, a nijednom rečju nije spomenuo ono što je najbolje radio.

- Izgleda da se teško može govoriti o glumi i da ona funkcioniše u trenutku kada neko zaželi da izrazi i kroz kameru proturi čitav paket osećanja, do te mere je ta igra zapravo igra staklenih perli -  istakao je Kusturica.

Berček je u šali rekao da je duboko uvređen Kusturičin rečima, jer je i tada, a i danas zna da napravi generalku.

- Danas živim u Maloj Remeti na Fruškoj gori i pravim razne stvari od drveta. Važno mi je da ostanem u kondiciji sa rukama i veštinama koje su važne za glumca - rekao je on. - Na ovo što je rekao moj veliki prijatelj, reditelj i graditelj nemam šta da dodam niti šta da oduzmem. Stojim iza svake njegove reči - istakao je priznati glumac.

Pošto je dobio nagradu za buduće filmove, Berček je poručio reditelju Kusturici, "pamet u glavu". Berčeku i italijanskom reditelju Paolo Sorentinu je bila posvećena "Retrospektiva velikana" ovogodišnjeg "Kustendorfa".

U okviru pomenutog programa prikazani su neki od najznačajnijih filmova iz njihove karijere, a Sorentinu je "Drvo života" uručeno na otvaranju festivala.

Maja Gašić

Autor