Žarko Laušević: “Koreni” su naša borba protiv rijalitija


Radio-televizija Srbije i producentska kuća “Eye to Eye” snimaju igranu televizijsku seriju “Koreni“, po romanu Dobrice Ćosića. Priču u deset epizoda o srpskoj porodici Katić režira Ivan Živković, a na programu će biti sledeće godine.

A post shared by Ivana Nikolic (@besna.kobila) on

Sloboda Mićalović oduzima dah u “Korenima”: Rođena za jelek i srpsku nošnju (foto)

Radnja romana i istoimene serije prati život bogate seoske porodice Katić. Porodični i politički sukobi, problem identiteta, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žena, neki su od motiva Korena.

Hvala RTS-u na upornosti. Ovo su skupi projekti, ovo ne može da se radi tek tako. I hvala im što u današnjem vremenu, gde se potpuno gubi bilo kakav osećaj za lepo, za dobro, moral, za estetiku i sve što život podrazumeva, oni se ipak na jedan kvalitetan način bore da opstanemo kao nacija – rekla je glumica Sloboda Mićalović, koja u Korenima tumači ulogu Simke.

Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala koji zbog sukoba sa sinom podiže meštane na dizanje bune, igra Žarko Laušević.

Bilo je krajnje vreme vratiti se dobrim tradicijama sjajne srpske drame i vratiti se tradiciji naše literature, koja ne samo da daje odličan povod za ekranizaciju nego se nadam i da će uspeti da potisne mnoge druge izazove koje sa zapada serviraju od tih rijalitija i svega ostalog – kaže Laušević.

Ćosićevo imaginarno selo Prerovo, u kome se odigrava radnja romana Koreni, za potrebe snimanja izmešteno je u nestvarni ambijent Gornjeg Račnika, nedaleko od Jagodine, sela koje je, zahvaljujući Draganu Gligorijeviću i kući njegovih predaka, sačuvalo autentične objekte s početka prošlog veka.

Ono što će ostati kada završimo ovu seriju, a to je, čini mi se, nešto što će neke generacije kada nas više ne bude opet gledati, to su Koreni – istakao je Goran Šušljik, glumac i producent serijala.

Autor: Gloria.rs
Izvor: rts.rs
Foto: ATA images, Antonije Ahel/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi