Vladimir Aleksić: Osvajanje Pariza u dva čina

Autor:

15.06.2018 12:00

Foto:

Foto:



Dramski umetnik je bio deo internacionalne podele predstave ‘Moja revolucija je bolja od tvoje’ koja je nedavno premijerno izvedena u pozorištu Nanterre-Amandiers u Gradu svetlosti

Vladimir Aleksić (40) od samog početka karijere paralelno igra u zemlji i inostranstvu. Nekoliko godina glumio je u Italiji, potom u Belgiji, da bi prošlog meseca poput velikana domaćeg glumišta Predraga Mikija Manojlovića i Dragana Gage Nikolića imao premijeru u jednom od najvećih pozorišta u Parizu. U teatru Nanterre-Amandiers, kao deo postave komada “My Revolution Is Better Than Yours” (Moja revolucija je bolja od tvoje), u režiji Sanje Mitrović, pružio je doprinos tome da se ne zaboravi velika revolucija 1968, za koju kažu da možda nije promenila ništa, ali da posle nje više ništa nije bilo isto.

- Sanja je dobila poziv od pozorišta iz Pariza da uradi predstavu na temu ‘68. jer se ove godine proslavlja 50 godina od tog revolucionarnog proleća. Ponudila mi je da budem u podeli sa još tri glumca iz Španije, Francuske i Rusije.

Ovo nije prvi put da sarađujete sa rediteljkom Sanjom Mitrović. Šta vas dvoje, pored profesije, još povezuje?

- Prijatelji smo iz detinjstva. Odrasli smo u istom gradu, Zrenjaninu, išli u istu školu, i onda su nam se putevi razišli. Ona se preselila u Amsterdam da studira režiju, a ja u Rim da radim sa pozorištem Motus. Prvi put smo sarađivali 2016. na predstavi “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti”, koju smo igrali po celoj Evropi, a posvetili smo je jugoslovenskom filmu.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 11. juna!

Maja Gašić

Autor