Venecijanski filmski festival: Ko će biti u žiriju?

Autor:

24.07.2017 11:26

Foto:

Foto:



Reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Džasmin Trinka biće članovi žirija 74. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra) kojim predsedava američka glumica Anet Bening, saopštili su danas organizatori festivala.

Žiri najstarijeg filmskog festivala u svetu će kompletirati još i mađarska rediteljka Ildiko Enjedi i englesko-australijski filmski kritičar Dejvid Streton. Festival se održava od 30. avgusta do 9. septembra.

Nakon 11 godina: Anet Bening je prva žena predsednik žirija Venecijanskog filmskog festivala

Organizatori su objavili početkom jula da će američka glumica Anet Bening predsedavati žirijem ove godine, a zvanična selekcija filmova biće objavljena 27. jula, prenosi Beta.

Film "Downsizing" (Smanjivanje) američkog reditelja Aleksandera Pejna će otvoriti ovogodišnju Mostru.


Naučnofantastični film, koji treba da se pojavi u bioskopima krajem 2017. godine, biće prikazan premijerno 30. avgusta na otvaranju 74. izdanja Mostre.

Mišel Franko, rođen u Meksiku 1979. godine, režirao je pet dugometražnih filmova od kojih je pet prikazano u Kanu, a najčuveniji je bio film Posle Lucije (Despues de Lucia) koji je 2012. dobio nagradu u okviru programa Određen pogled na Kroazeti.

Njegov 43-ogodišnji britanski kolega Edgar Rajt, najpoznatiji je po filmovima iz takozvane Korneto trilogije - Šon živih mrtvaca, Panduri u akciji i Svršetak sveta.

A post shared by Edgar Wright (@edgarwright) on Jul 23, 2017 at 9:29pm PDT


Tajvanski reditelj i scenarista Jonfan, rođen 1974. bio scenarista, producent i režiser za svojih 13 filmova među kojima su "Breaking the Willow" i "Prince of Tears" prikazani u Veneciji.


Glumca Ana Muglalis, (39) deli svoju karijeru između Francuske i Italije, a britanska glumica Rebeka Hol (35) snima na smenu u Velikoj Britaniji i SAD gde je radila sa rediteljima kao što su Kristofer Nolan, Stiven Spilberg ili Vudi Alen. Sa režijom Vudija Alena dobila je Zlatni Globus 2009. za ulogu u filmu Viki Kristina Barselona.

Italijanka Džasmin Trnika (36) radila je s Nanom Moretijem i braćom Tavijani. Ona je 2009. osvojila u Veneciji Nagradu Marčelo Mastrojani za največu nadu, za ulogu u filmu Italijanski san (Il grande sogno).

Rediteljka i scenarista Mađarica Ildiko Enjedi (61) je ovogodišnja dobitnica Zlatnog medveda u Berlinu za film "On Body and Soul" (O telu i duši).

Filmski kritičar Dejvid Straton je učestvovao u žirijima najvećih svetskih festivala uključujući Kanski i Berlinski. On 20 godina vodi Filmski festival u Sidneju i producent je više televizijskih emisija posvećenih sedmoj umetnosti.

Maja Gašić

Autor