Veče mode i opere u Narodnom pozorištu: "Pepeljuga", raskošni kostimi i Balestrina revija (foto)

Autor:

26.04.2018 11:46

Foto:

Foto:



Premijerna obnova opere Đoakina RosinijaPepeljuga”, u režiji Jagoša Markovića, sa Jadrankom Jovanović u glavnoj roli izvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu, pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović.

Uoči predstave održana je mini modna revija čuvenog italijanskog kreatora Renata Balestre (95) koji je kreirao kostime za "Pepeljugu", čija je premijera bila pre nepunih 20 godina.

Italijanski kreator zbog bolesti nije mogao da doputuje u Beograd, a njegova ćerka Federika izjavila je uoči svečanosti u Narodnom pozorištu da je revija “Princezina kolekcija” na određeni način povezana sa predstavom budući da je inspirisana željom da se žene u tim haljinama osete kao princeze iz bajke. Reč je o 22 modela, preovlađuje crna boja, sa iznenadnim bljeskovima žute i zlatne, a važan detalj je vez, rekla je Federika Balestra.

Premijerno izvođenje opere "Pepeljuga", kako ističu iz Nacionalnog teatra, ostaće zapamćeno po “glamuroznim kostimima čuvenog kreatora visoke mode Renata Balestre, fantastičnoj režiji dramskog reditelja Jagoša Markovića, spektakularnoj scenografiji Miodraga Tabačkog i impresivnoj Jadranki Jovanović u naslovnoj ulozi, uz odličan hor, soliste i orkestar Opere pod upravom maestra Dejana Savića.

“Pepeljuga“ je imala 57 izvođenja, uvek se tražila karta više, a prve tri sezone posle premijere, važila je za najgledaniju predstavu Narodnog pozorišta. Poslednji put odigrana je 22. decembra 2005. godine.