Uspešan završetak pozorišne sezone JDP-a: Šta nas očekuje od septembra?

Autor:

05.07.2017 16:06

Foto:

Foto:



U sezoni 2016/2017. Jugoslovensko dramsko pozorište je imalo pet premijera. Šekspirov Hamlet u režiji Aleksandra Popovskog premijerno je izveden 17. septembra.

Premijera predstave Pod žrvnjem Dragoslava Nenadića u režiji Egona Savina održana je 16. oktobra dok je kraj godine obeležila premijera predstave Hotel “Slobodan promet” Žorža Fejdoa u režiji Borisa Liješevića održana 23. decembra. Molijerov Don Žuan u režiji Gorčina Stojanovića premijeru je imao 26. februara a poslednja premijera u ovoj sezoni bila je predstava Luiđija Pirandela Tako je (ako vam se tako čini) u režiji Jagoša Markovića koja je premijerno izvedena 4. juna.

Festivali i gostovanja

Kao i prethodnih godina, predstave JDP su gostovale na brojnim festivalima i scenama u zemlji i inostranstvu: Beču (Austrija), Ljubljani (Slovenija), Zagrebu (Hrvatska), Užicu, Lazarevcu, Pančevu, Požarevcu, Šapcu.
Predstava Nora! Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društava Elfride Jelinek u režiji Snežane Trišić izvedena je u okviru šoukejsa prošlogodišnjeg Bitefa.

Hamlet Vilijama Šekspira u režiji Aleksandra Popovskog učestvovao je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu i gostovao na scenama Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Folksteatra u Beču. U maju, predstava Hamlet izvedena je na Međunarodnom festivalu u Rijeci.

Predstava Pod žrvnjem Dragoslava Nenadića u režiji Egona Savina učestovala je na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu i Teatarskom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu.

Nagrade

Na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu Specijalnu nagradu za ulogu Duh Hamletovog oca, dobio je Vlasta Velisavljević za predstavu Hamlet dok su za scenografiju u predstavi nagrađeni NUMEN i Ivana Jonke.
Nagrada „Zlatni ćuran” za životno delo, koja se svake godine dodeljuje na Festivalu „Dani komedije” u Jagodini, dodeljena je Vlasti Velisavljeviću, doživotnom počasnom članu Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Velisavljević trenutno igra u predstavama Hamlet, Sumnjivo lice i Uobraženi bolesnik.

Na Drugom teatarskom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu, novinarski žiri doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada „Zalog za budućnost” dodeli Jeleni Petrović za ulogu Stane u predstavi Pod žrvnjem Dragoslava Nenadića u režiji Egona Savina.

Na Međunarodnom festivalu u Rijeci (2-10. maj), stručni žiri je dodelio nagradu „Dorian Sokolić” za najbolju scenografiju grupi NUMEN i Ivani Jonke za scenografiju predstave Hamlet.

Gostovanja na scenama JDP-a

U maju je JDP ugostio Hrvatsko narodno kazalište sa predstavom Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana.

Geteov Faust u režiji Tomaža Pandura i izvođenju SNG Drama iz Ljubljane, gostovao je na Sceni “Ljuba Tadić” u junu.

Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ za 2016.

Dva velika glumačka imena Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji su u JDP-u bili od njegovog osnivanja 1947. godine, Branka i Mlađa Veselinović, donirali su Fondaciji JDP sredstva iz kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su premijerno izvedene u toj kalendarskoj godini na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Godišnja nagrada JDP- a Nebojši Glogovcu

Žiri u sastavu Vojin Ćetković, Srđan Timarov i Miloš Krečković doneo je odluku da je dobitnik Nagrade za 2016. godinu Nebojša Glogovac za ulogu u predstavi Hamlet. Nagrada je dodeljena u aprilu na obeležavanju godišnjice JDP-a.

Unija teatara Evrope

Predstavnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta učestvovali su na Generalnim skupštinama Unije teatara Evrope koje su održane u Bohumu u Nemačkoj i Portu u Portugaliji. JDP je član ove značajne pozorišne asocijacije već jedanaest godina.

Titlovane predstave

Jugoslovensko dramsko pozorište već četiri godine izvodi predstave titlovane na engleski jezik. Na ovaj način obogatili smo turističku ponudu Beograda i stekli novu publiku. U sezoni 2015/2016. uveli smo i titlove na srpskom jeziku želeći da, koristeći resurse kojima raspolažemo, barem delimično doprinesemo lepšem i humanijem životu osoba sa oštećenjem sluha.

Edukacija u JDP

Jugoslovensko dramsko pozorište od 2012. učestvuje u programu Gradskog veća Beograda Univerzitetska radna praksa – BG PRAKSA, s ciljem da studentima na završetku studija ili upravo diplomiranim mladim i obrazovanim ljudima omogući da učešćem u svakodnevnom životu pozorišta, angažmanom na probama i u umetničkom sektoru JDP u praksi oprobaju znanja stečena tokom školovanja i ovladaju nekim praktičnim znanjima. Povremeno otvara vrata i za edukativne obilaske pozorišta u kojima se posetioci upućuju u život iza kulisa, osnove dramske i pozorišne umetnosti, faze rada potrebne za nastanak predstave, a upoznaju i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta i njegovih umetnika.

Napustili su nas

Velika Mira Stupica, članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja. Svoj nemerljiv trag u pozorišnom životu Jugoslavije i Srbije ostavila je brojnim ulogama na našoj ali i drugim pozorišnim scenama, na filmu i televiziji. Mirjana Vukojčić, dugogodišnji član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Svojim talentom, senzibilitetom i posvećenošću pozorištu, dala je značajan doprinos slavi JDP-a.

I još…

• Na Scenama „Ljuba Tadić” i Studio JDP tokom sezone 2016/2017. izvedeno je više od 300 programa / predstava koje je videlo više od 96000 gledalaca

• I u ovoj sezoni nastavljena je akcija „Popust na umetnost”

• Broj onih koji naš rad prate na društvenim mrežama iz dana u dan se uvećava pa na Twitter-u imamo preko 5000 pratilaca, Fejsbuk zajednica JDP-a broji više od 12500 ljudi a naš profil na Instagramu prati preko 1450 ljudi

U narednoj sezoni

• U septembru će u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biti održana konferencija Unije teatara Evrope na kojoj će profesionalci iz različitih oblasti govoriti o strukturama pozorišta. U oktobru (6. do 8.10), tokom teatarskog festivala „Crossroads” u Pragu biće organizovan skup umetničkih uprava pozorišta članica UTE na kome će se oceniti dosadašnji rad i razgovarati o budućim zajedničkim projektima

• Predstava Tako je (ako vam se tako čini) Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića učestvovaće na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije” u Tivtu

• U oktobru se očekuje premijera predstave Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog. Dolazak na beogradsku premijeru najavio je autor Alen Lajtmen

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading