Uspeh srpsko-slovačkog dvojca: Film "Neputovanja" na Berlinskom filmskom festivalu

Autor:

17.01.2018 19:30

Foto:

Foto:



Srpsko-slovački kratki animirani film "Neputovanja" (Untravel), u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, biće prikazan u programu "Generacija" na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Autori su objasnili da je u ovom filmu u fokusu priča o izolovanoj zemlji, ograđenoj visokim zidom, iz koje je veoma teško, skoro nemoguće otputovati.

- Međutim, Devojčica koja je glavni lik, sve vreme pokušava do otputuje zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo. Da li će uspeti da ode ili ne? Videćete u filmu - poručuju autori.

Za program "Generacija" prijavilo se više od 2.000 ostvarenja iz čitavog sveta, a odabrano je 65 najboljih dugometražnih i kratkometražnih filmova iz 39 zemalja. Odabrani filmovi takmičiće se u dve podselekcije: "Generation Kplus" i "Generation 14plus".

"Neputovanja" su uvrštena među šesnaest kratkih filmova u selekciji "Generation 14plus". Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi realizovali su svoj novi zajednički projekat u zahtevnoj stop-motion tehnici, sa brižljivo izrađenim figurama od plastelina.

Film traje devet i po minuta. Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi su ljubiteljima sedme umetnosti pre svega poznati po njihovoj "Zemlji zečeva" (Rabbitland, 2013), kratkom animiranom filmu koji je upravo u Berlinu nagrađen Kristalnim medvedom.

Maja Gašić

Autor