U okviru Kustendorfa: Emir Kusturica otvorio izložbu slika Petra Lubarde

Autor:

19.01.2018 18:00

Foto:

Foto:



Reditelj Emir Kusturica otvorio je juče u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Kusturica je rekao da ono što je zanimljivo i što je vezano i za Andrića i za Lubardu jeste ono što je danas najčešće prokazano, a to je da između države i umetnika postoji saglasje i da umetnici mogu da budu i deo državnog projekta.

- Mala država koja svoj opstanak od 1804. pokušava da održi, uspela je da napravi ono što se svuda zove država. U onom trenutku kada se odvojila od plemenskog načina određivanja ljudske zajednice, tu je počela država, a kod Petra Lubarde bih rekao da je u pitanju obrnut proces - rekao je Kusturica.

- On je zapravo uneo sve ono što u percepciji savremenog čoveka i čoveka njegovog vremena zapravo vraća u doba predistorije. Sva njegova velika platna govore o neviđeno intenzivnom doživljaju kojeg bi mogao da ponese samo čovek rođen u kamenu i taj bljesak svetlosti koji je taj kamen prelamao kroz njegove moždane vijuge, doveo je do toga da smo dobili najimpresivnije utiske o prostoru Crne Gore i svih onih u kojima se našao - istakao je Kusturica.

On je primetio da živimo u vremenu kada nam preti veštačka inteligencija.

- Prete nam da će veštačka inteligencija potpuno zameniti čoveka. Po nekim teorijama postoje čipovi i načini da se napravi robot koji gleda sliku i robot koji je napravi. Međutim, ova izložba potvrđuje obrnuto, da zapravo refleksija i ljudski doživljaj prirode, unutrašnji sadržaji koje priroda sama sa sobom nosi, jedino mogu umetnici da iscrtaju. To je najbolja potvrda da veštačka inteligencija neće dostići visine tog doživljaja - naglasio je Kusturica.

Izložba nastala prošle godine, prema konceptu mr Milane Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i Dine Pavić, kustosa Kuće legata, izložba je deo projekta osmišljenog povodom obeležavanja 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umetnosti 20. veka.

 

 

Postavka obuhvata Lubardina dela iz perioda između dva svetska rata, kao i ostvarenja iz ratnog i posleratnog perioda, predstavljajući retrospektivni izbor od ukupno 26 eksponata. Originalna dela prati bogata arhivska građa, štampani paneli sa reprodukcijama fotografija i pisama, savremenim objavama u štampi i bogato ilustrovani katalog.

 

 

Maja Gašić

Autor