U Francuskoj ne žele Romana Polanskog na dodeli "Cezara"

Autor:

22.01.2017 15:34

Foto:

Foto:



Odluku da kontroverzni režiser Roman Polanski bude izabran za predsedavajućeg dodele „Cezara“ tamošnja ministarka za ženska prava Lorans Rosinjol ocenila je kao „iznenađujuću i šokantnu“. Pokrenuta je i peticija da se poništi ta odluka i izabere drugi predsedavajući žirija 42. dodele francuskih Oskara, piše Tanjug.

Događa se svima: Holivudske žrtve silovanja

Izbor 83-godišnjeg Polanskog za domaćina dodele „Cezara“ pokazuje „ravnodušnost u pogledu zlodela za koje je on optužen i svojevrsno banalizovanje silovanja“, rekla je francuska ministarka .

Romana Polanskog SAD krivično gone već skoro 40 godina zbog silovanja 13-godišnje devojčice u Los Anđelesu, podseća francuska agencija.

Rosinjolova je istakla da je „iznenađujuće i šokantno da slučaj silovanja ima tako mali značaj u životu jednog čoveka“.

Odluka da se Polanskom ukaže čast da predsedava svečanoj dodeli „Cezara“ razgnevila je ženske grupe, a mnoge su putem društvenih mreža pozvale na bojkot tog događaja koji će prenositi televizija.

Peticija kojom se poziva na poništenje odluke o imenovanju Polanskog za predsednika žirija 42. dodele „Cezara“, koja će biti održana u Parizu 24. februara, do petka je prikupila više od 42.000 potpisa.

Međutim, Francuska akademija filmskih umetnosti i tehnologija pozdravila je Polanskog kao „nezasitog estetu"

Komentari. (0)

Loading