Treći Oskar za meksičkog reditelja: Alehandro Injaritu dobitnik počasne nagrade za virtuelnu stvarnost


Meksički reditelj Alehandro Gonasalez Injaritu primiće počasnog Oskara za svoje delo “Carne y Arena”, kojim virtuelnom stvarnošću omogućuje gledaocu da upozna pakao migranata, objavila je Američka akademija.

S virtuelnim naočarima, bosih nogu i uz urlajuće sirene, gledalac tokom nešto više od šest minuta proživljava opasno putovanje male grupe migranata u pokušaju da uđu u Sjedinjene Američke Države preko pustinje Sonore.

Naoružani granični policajci razdvajaju muškarce od žena i dece, odbačene cipele i vrištanja…  Instalacija omogućuje gledaocu “fizičko i duboko potresno uranjanje u svet migranata koji prelaze pustinju” – navodi predsednik Akademije Džon Bejli.


– Ostvarenje je kreativan pomak u svetu virtuelne stvarnosti koji se još rađa, ali ono mnogo više pruža uvid u krvavu političku i socijalnu realnost na granici između Meksika i SAD-a – kaže Bejli.

Dobitnik dva Oskara u dve godine za filmove “Birdman” 2015, te “Revenant” (Povratnik) u 2016, Injaritu i njegov direktor fotografije Emanuel Lubecki primiće počasnog Oskara 11. novembra u Holivudu.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Guliver/Getty images, Instagram, Twitter
Podelite sa prijateljima:
Tagovi