Stefanu Milenkoviću nagrada “Ars Longa” za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti

Autor:

19.04.2018 12:14

Foto:

Foto:



Nagradu "Dimitrije Mitrinović" Fonda za očuvanje lepih umetnosti "Ars longa" za 2017. godinu dobili su violinista Stefan Milenković i Petar Arbutina, urednik "Službenog glasnika" i urednik za književnu kritiku.

Žiri koji je radio u sastavu Zoran Bognar (predsednik), Radivoj Šajtinac i Uglješa Rajčević dodelio je nagradu “Dimitrije Mitrinović” za 2017. godinu Stefanu Milenkoviću i Petru V. Arbutini za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti, saopšteno je iz Fonda "Ars Longa".

Stefan Milenković (1977, Beograd) je srpski violinista i muzički pedagog. Rođen je u porodici Zorana Milenkovića, violiniste, i Lidije Kajnaco, pijanistkinje italijanskog porekla. Prve časove violine davao mu je otac još kad je imao tri godine. Tri godine kasnije imao je prvi nastup kao solista sa orkestrom. Njegova intenzivna karijera otpočela je 1984. godine. Od petnaeste godine Stefan je živeo u Italiji, odakle je poreklom njegova majka. Svirao je za američkog predsednika Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu 1987. i za sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova u Beogradu 1988. godine. Godine 1991. slušao ga je papa Jovan Pavle Drugi. Svoj hiljaditi nastup imao je 1993. godine u Montereju u Meksiku… Nakon što je 1994. kao najmlađi diplomac diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu pozvan je da studira na Školi Džulijard u Njujorku, gde je radio sa Doroti Delej, a od 2003. godine i predavao. Nastavio je da izvodi brojne koncerte i 2000. godine postao je izborni član Perlmanovog muzičkog programa. Godine 2003. imenovan je za dopisnog člana Škole Džulijard. Profesor na fakultetu muzike Univerziteta Ilinoisa u Urbani i Šampejnu, odsek gudačkih instrumenata. Takođe je od 2012. gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Stefan Milenković svira violinu Giovanni Battista Guadagnini iz 1783. godine. Objavio je desetak cd-ova na kojima svira muziku najvećih majstora klasične muzike kao što su Paganini, Brams, Mozart, Bah i mnogi drugi… Živi u SAD…

Petar V. Arbutina rođen je u Užicu 1968. godine. Od 1996. do 2000. urednik za književnu kritiku u časopisu Književna reč. Od 2001–2004. urednik za književnu kritiku i esejistiku u Književnim novinama. Od 2004–2008. član redakcije zrenjaninskog časopisa Ulaznica i revije za književnost Sent. U istom periodu urednik za književnu kritiku i esejistiku u pljevaljskom časopisu Mostovi. Od 2005. do 2009. glavni urednik Grafičkog ateljea Dereta iz Beograda. Od 2009 u JP «Službeni glasnik» šef Redakcije časopisa; izvršni direktor izdavaštva u JP «Službeni glasnik» (2011-2013); urednik u Redakciji knjiga u JP «Službeni glasnik» (2013-2015); od marta 2015, ponovo radi na mestu Izvršnog direktora u Sektoru za izdavanje knjiga u JP Službeni glasnik. Uređivao knjige i sarađivao na novim izdanjima sa najznačajnijim imenima srpske književnosti i nauke; Miloradom Pavićem, Momom Kaporom, Vladetom Jerotićem, Svetislavom Basarom, Vidosavom Stevanovićem, Ratkom Adamovićem, Milovanom Danojlićem, Milovanom Vitezovićem, Radovanom Popovićem... Bio je član mnogobrojnih žirija. Dobitnik je nekoliko važnih nagrada : „Milutin Uskoković“, „Ćamil Sijarić“, „Srpsko pero“, „Laza Lazarević“, „Zlatni beočug“ , itd... Kao urednik i redaktor do sada je potpisao više od 300 knjiga. Objavio je više od 200 bibliografskih jedinica: eseja, priča i književnih kritika, u domaćim i stranim časopisima. Priče i eseji prevođeni su mu na engleski, nemački, mađarski, bugarski, francuski i slovenački jezik. Živi i radi u Beogradu.

Nagrade dobitnicima biće uručene 29. maja.

Maja Gašić

Autor