Srpska rediteljka Maja Maletković na zanimljivom projektu u Kanadi: Vrhunski cirkuski izvođači u Kafkinim pričama

Autor:

31.10.2018 13:12

Foto:

Foto:



U svetskoj prestonici cirkusa, Montrealu, prvog novembra počinje nešto nesvakidašnje za našu kulturnu scenu. Međunarodni tim, sačinjen od srpskih i kanadskih umetnika, počinje probe za novu predstavu pod naslovom ,,I dalje?'' (Still At It?).

Ovaj internacionalni projekat su osmislile i predvode dve rediteljke - Anna Vigeland (US-Kanada) i Maja Maletković (Srbija- Švedska). Predstava u nastanku za polazište ima priče Franca Kafke i okuplja tim vrhunskih cirkuških izvođača koji su sarađivali sa međunarodnim cirkusima kao što je Cirque de Soleil. Vrednost ovog poduhvata prepoznao je Kanadski Umetnički Savet, uz čiju podršku je projekat i omogućen.

Maja Maletković: Život sve naplati

Sagledavajući dosadašnji rad srpske ekipe koja je deo projekta, ovakav uspeh ne čudi.

Maja Maletković je poznata srpskoj pozorišnoj publici već neko vreme. Ona potpisuje uspešne predstave kao što su ,,Slučajna smrt jednog anarhiste'', po drami nobelovca Darija Foa, u kojoj, između ostalih, igraju Nikola Đuričko, Nikola Rakočević i Bojan Dimitrijević. Njena poslednja predstava u Srbiji „Pogledi'', u kojoj su premijerno igrali Katarina Radivojević, Nina Seničar i Marija Vicković, ovog proleća takođe je privukla veliku pažnju publike i javnosti.

Srpski deo tima čine i kostimograf Veljko Stojanović i arhitekta i scenograf Vera Komarčević (ranije Stanišić), koji su već sarađivali sa Majom Maletković ali i drugim autorima u različitim srpskim pozorištima i institucijama.

Ovaj projekat, koji je već zagolicao maštu javnosti, imaće premijeru na leto 2019. u Montrealu. Potom će uslediti kanadska nacionalna i internacionalnu turneja, koja bi trebalo da rad ovog međunarodnog tima predstavi i srpskoj publici kao i javnosti u regionu.

Maja Gašić

Autor