"Slepi putnik na brodu ludaka": Film Gorana Markovića o Petru Kočiću u domaćim bioskopima

Autor:

28.03.2017 12:48

Foto:

Foto:



Igrani film "Slepi putnik na brodu ludaka", u produkciji RTS-a u režiji Gorana Markovića, prikazivaće se od srede, 29. marta, u bioskopima širom Srbije.

Tema filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine, prenosi Tanjug.

Film u sebi nosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“. Dok okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u ovoj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na ovom „brodu ludaka“, vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje.

A kada se na taj „brod“ ukrcaju slepi putnici (begunci od okupacijske vlasti) pronalazeći tu sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom. Kroz sukob Petra Kočića sa Kostom Hermanom, sukob koji je započet još mnogo godina ranije u Bosni, ovaj film otvara i jednu drugu, intimnu temu o ljudskoj zavisti zbog neposedovanja istinskog umetničkog talenta.

Patološka mržnja nedarovitih a moćnih, njihova potreba da progone i da se svete svakom ko je imalo slobodnijeg duha i talenta, data je ovde na uzbudljiv i tragičan način, kroz niz žalosnih prizora ljudske mizerije i duševnog pada.

Uloge u filmu tumače:  Aleksandar Đurica kao Kosta Herman, Igor Đorđević kao Petar Kočić, Tihomir Stanić kao dr Stoimirović, Maša Dakić kao Elena, Radoje Čupić kao dr Subotić, Jelena Đokić kao dr Slavka, Andrijana Oliverić kao Bošnjakovićka, Srđan Timarov kao Dušan Srezojević, Goran Šušljik kao Burbon,  Jovan Jovanović kao Jovan, i drugi.

Realizacijom ovog filma RTS se pridružio obeležavanju stogodišnjice smrti znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića kao i stogodišnjice Velikog rata 1914. - 1918. godine.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading