Radetu Šerbedžiji u Trstu uručena nagrada "Zvezda istoka"

Autor:

22.01.2018 19:04

Foto:

Foto:



Specijalna nagrada Filmskog festivala u Trstu, "Zvezda istoka" uručena je proteklog vikenda proslavljenom glumcu, piscu, reditelju i pesniku Radetu Šerbedžiji.

Filmski festival u Trstu ovo priznanje dodeljuje treći put zaredom za izražajan karakter u filmskoj industriji, koji kroz svoj rad doprinosi sastavljanju mostova između istoka i zapada.

-Šerbedžija je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. On je umetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, u Italiji... sarađivao sa vrhunskim rediteljima kakvi su Stenli Kjubrik i Džon Vu. Nagrada je pripala Radetu Šerbedžiji ne samo zbog njegovog umetničkog angažmana već i zbog njegovog zalaganja za civilno društvo i beskompromisnom suprostavljanju ratu - navodi se u sapštenju direktorke festivala Nikolete Romeo koja je u pozorištu Miela u Trstu uručila Šerbedžiji priznanje.

Ista nagrada prošle godine pripala je poznatoj italijanskoj glumici Moniki Beluči, a godinu dana ranije Irena Jakob.

U okviru programa “Rebels 68” prikazan je film poznatog zagrebačkog režisera Nenada PuhovskogGeneracija '68” o studentskim demonstracijama koje su se odvijale te godine u bivšoj Jugoslaviji, kao i film Želimira Žilnika “Županjska lipanja”.

U okviru festivala koji se održava u Trstu od 19 do 28. januara, u sekciji dokumentarnog filma biće premijerno prikazan film Mile Turajlić “Druga strana svega”. Njen film “Cinema Komunisto” je 2011. na ovom festivalu nagrađen kao najbolji dokumentarni film.

Prošle godine je nagrada za najbolji film pripala našoj glumici Mirjani Karanović za debitantsko rediteljsko ostvarenje “Dobra žena”.