Rade Šerbedžija: Bob Dilan je jedan od najvažnijih savremenih svetskih pesnika

Autor:

28.10.2016 19:51

Foto:

Foto:



Od kako je Švedska kraljevska akademija saopštila da Nobelovu nagradu za književnost dodeljuje američkom kantautoru javnost se ne smiruje.

On je prvi muzičar koji je nagrađen za poeziju, i mnogi su postavili pitanje da li je Bob Dilan zaista zaslužio da se nađe rame uz rame sa titanima svetske književnosti.

Nezanemarljiv deo intelektualne javnosti smatra da je ova odluka skandalozna, ali legendarni umetnik Rade Šerbedžija misli da je ova nagrada otišla u prave ruke.

-Bob Dilan je pesnik pre svega. On je poput našeg Arsena Dedića. Pesnik koji je na originalan način uspeo da svoje pesme oboji muzikom. Mnogi važni profesionalni pisci su na početku Arsenove karijere priznavali da je on pesnik. Dedić je za mene bio jedan od najvažnijih modernih jugoslovenskih pesnika. Baš tako je Dilan na svetskom nivou, jedan od navažnijih savremenih svetskih pesnika, rekao je Šerbedžija agencijama.

Filmski, televizijski i pozorišni glumac Rade Šerbedžija koji je napravio značajnu karijeru u Holivudu takođe piše pesme, pa je otkrio kako je njegova odbrana zbirka pesama, autobiografija "Stranac" dobila ime - tako što se u  jednom momentu svog života osetio kao stranac.

-Živeo sam 17 godina po Londonima i Los Anđelesima...i naravno da sam postao stranac. Mnoge moje pesme nastale su iz te perspektive. To su pesme su o životu, a ima i ljubavnih, ali najmanje. Ko me zna kao umetnika poznaje kakve pesme pišem , rekao Šerbedžija.

Komentari. (0)

Loading