Prva i jedina Jugoslovenka na svetskom izboru za mis: Nikica Marinović najlpeša žena sa ovih prostora doživela je tragičan kraj! (foto/video)

Autor:

26.10.2020 19:00

Foto:

Foto:



Mnogi se i dan danas sećaju prelepe Dubrovčanke Nikice Marinović, koja je 1966. godine zvanično proglašena za Mis Jugoslavije. Ona je ujedno miscia koja je na svetskom izboru koji je održan iste godine u Londonu najdalje dogurala od svih misisca sa ovih prostora ikada, ali ni taj momenat nije mogao da prođe bez skandala.

Davne 1966. godine, cela Jugoslavija brujala je o tome da je Jugoslovenka ponela titulu jedne od najlepših žena na izboru za Mis sveta u Lodonu. Ta devojka je bila prelepa Nikica Marinović, koja je na ovom takmičenju kao prva predstavnica tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije osvojila senzacionalno drugo mesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije.

Na izboru se, navodno, našla slučajno. U vreme kada se organizovao izbor za Mis Jugoslavije ženski časopis 'Bazar' preuzeo je organizaciju. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim devojkama.

Čovek u telu potištenog mladića – Unikatan talenat i skandalozne životne odluke Klifta Montgomerija 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Asian Sashes (@asiansashes) on May 14, 2018 at 9:27am PDT

Srela je Nikicu Marinović, tada još uvek maloletnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspela da nagovori njene konzervativne roditelje da je puste na takmičenje, a i sama Nikica je bila takva - dugo vremena se ustručavala da se skine u dvodelni kupaći kostim. Popustila je tek nakon što su na nju uticali tadašnji vlasnici licence za Mis sveta.

Iz tog vremena kolaju priče da joj je lenta najlepše na svetu izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka. U Londonu su je dočekali poput vanzemaljca koji je došao preko 'železne zavese' - bila je prva mis iz zemalja socijalističkog bloka. Umesto očekivane partizanke - muškobanjaste devojke u vojničkom šinjelu i gojzericama, preda njih je zablesnula prava lepotica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jugoslavija (@madeinyugoslavia) on Jan 8, 2016 at 12:55pm PST

Tada je u Londonu osvojila drugo mesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije. Drugo mesto izazvalo je negodovanje kod javnosti, jeru su smatrali da je Nikica trebalo da pobedi. Razvila se i teorija koja nikada nije dokazana.

Ostalo je zapisano da su gledatelji s vidnim negodovanjem dočekali odluku žirija: većina je smatrala da će Mis Marinović biti pobednica. Govorilo se kako je za Indijku bilo presudno što je bila spremna da, ako pobedi, odmah otputuje u Vijetnam, u posetu američkim vojnicima koji su tamo ratovali protiv komunističkog otpora, a Nikica se nije usudila da potpiše tu tačku u ugovoru. Nakon trijumfa na izboru za Mis sveta preselila se u Beograd. Odbila je slavnog režisera Roberta Roselinija koji joj je nudio ulogu u svom filmu, ali Nikica je smatrala da nije spremna za Holivud.

Pola veka nakon smrti legendarnog gitariste – Džimi Hendriks ostaje inspiracija! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serbia&Montenegro (@serbmne) on Oct 2, 2016 at 11:17am PDT

Njeno srce j eosvojio beogradski književnik i režiser Vuk Vučo s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao manje od pet godina, a nakon razvoda ponovo su je opsedali udvarači. Po drugi put Nikica je sudbonosno 'da' rekla čuvenom reditelju Zdravku Šotri, kojem je rodila sina Marka. Taj brak je potrajao malo duže, ali i ta ljubav se završila 1980. godine.

Nikica je imala butik u Knez Mihajlovoj i mnogi su dolazili samo kako bi je videli. A onda joj se, u jednom trenutku izgubio svkai trag. Pričalo se da se bori s depresijom, da je često na psihijatriji, a govorilo se kako je ostala bez novca, pa se potpuno povukla i bila vrlo usamljena. Živela je daleko od očiju javnosti, prekinula je i kontakte s najbližim prijatlejima. U novembru 2008. godine ponovo se našla na naslovnim stranama.

Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je počinila samoubistvo. Imala je 61. godinu.

Prvi festival ’’Umetnost i ljudska prava’’ počinje za dve nedelje!