Promocija Šerbedžijinih knjiga: Autobiografski zapisi i poezija o ratu i novim počecima

Autor:

25.12.2016 12:32

Foto:

Foto:



Autobiografska proza "Do poslednjeg daha” kao i zbirka izabrane poezije "Stranac" Radeta Šerbedžije biće predstavljene u utorak u Medija centru.

“Do poslednjeg daha” je knjiga autobiografskih zapisa u kojoj slavni glumac otvoreno govori o događajima i ljudima koji su presudno uticali na njegov život i umetničku karijeru. Ova knjiga je 2004. objavljena u Hrvatskoj i Sloveniji a Šerbedžija je specijalno za srpsko izdanje autobiografije napisao ove godine dva nova poglavlja. Dodatnu atrakciju ove knjige predstavlja serija crno-belih Šerbedžijinih fotografija koje je poznati fotograf Vladan Elaković snimio početkom ove godine u Santa Moniki.

U predgovoru “Stranca” Nikola Petković piše:

- Pisana između ekstraliterarnih toposa Zagreba, Beograda, LJubljane, Londona, Moskve, Provanse... i literarnih i artističkih persona, Vladimira Majakovskog, Arsena Dedića, Danila Kiša, Žike Pavlovića, Edvarda Munka... ali i njegove nuklearne porodice, Šerbedžijina knjiga je knjiga o ratu, žrtvi, o novim počecima kojima nisu prethodila iskustvena ni egzistencijalna dovršenja. Duboko je humani testament činjenici koju gospodarima rata niti je u interesu priznati, niti imaju intelektualnog ni emotivnog kapaciteta da je prepoznaju. A to je da je svaka nevina žrtva na bilo čijoj strani jedna žrtva previše.

Promociju u Beogradu organizuje Pokret ”Novi optimizam” u saradnji sa Medija centrom uz podršku izdavačke kuće “Nova knjiga” iz Podgorice. U utorak uveče Rade Šerbedžija će održati koncert u Sava centru.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading