Preminula glumica Jelena Žigon

Autor:

11.04.2018 13:28

Foto:

Foto:



Filmska glumica Jelena Jovanović Žigon (85) preminula je u utorak, posle iznenadne i kraće bolesti.

Jelena Žigon je rođena 3. novembra 1933. godine.

Објава коју дели Maya Dust (@mayadust) дана 23. Сеп 2017. у 12:25 PDT

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju „Prvi građanin male varoši”, „Moja strana sveta”, „Jutro”, „Divlje seme”, „Sudar na paralelama”, „Kapetan Leši”.

U Australiji je snimila filmove „Obećana žena” i „The picture show man”, a u seriji o Vinetuu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Kod srpske publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji „Žikina dinastija” gde je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Dobitnica je nagrade „Zlatni prsten” za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006.

Објава коју дели Bekim Fehmiu (@fehmiu.bekim) дана 19. Јан 2018. у 6:55 PST

U martu je na Međunarodnom forumu „Zlatni vitez” u Rusiji dobila nagradu za životno delo „Sergej Bondarčuk”, koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.

Povodom nagrade „Sergej Bondarčuk”, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u „Prvom građaninu male varoši” Puriše Đorđevića.

Prošle godine postala je počasni građanin Aleksandrovca i dobila ključ jednog od najplodnijih predela Srbije - Aleksandrovačke Župe.

U Republici Srpskoj Jelena Žigon je nagrađena ordenom Njegoša Prvog stepena za svoju brigu o ranjenicima, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila medalju Njegoša za plemenitost.

Dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenario scensko-muzičke poeme o Simonidi izvedene u martu u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bila je veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla da govori puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pesmu.

Sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem pre 14 godina osnovala je ansambl „Kosovski božuri”.

Jelena Žigon je bila supruga pokojnog glumca Steve Žigona.