Premijera u Madlenianumu: Sonja Vukićević i balet "Hazarski rečnik – Lovci na snove"

Autor:

25.05.2018 11:21

Foto:

Foto:



Balet "Hazarski rečnik – Lovci na snove", po motivima romana Milorada Pavića, izveden je po prvi put juče na Velikoj sceni Madlenianuma.

Istorija, legenda i imaginacija o obećanju hazarskog kagana da će preći u religiju onog mudraca koji njegov san najbolje protumači, u baletu postaje priča o lovcima na snove – njih sedam, u različitim pejzažima tragaju za svojim snovima, kradu tuđe i na kraju nestaju.

"Hazarski rečnik – Lovci na snove“ je urađen u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum, u kojem je premijera održana juče. Koreografiju potpisuje Ronald Savković, a režiju Livija Pandur.

Ovaj jednočini balet, ujedno, predstavlja i omaž čuvenom slovenačkom i evropskom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru (1963-2016) koji je dramsku predstavu "Hazarski rečnik" postavio 2002. na sceni beogradskog Sava centra. Iz tog pozorišnog komada, u timu su sada, osim Savkovića i Livije Pandur, i čuvena srpska balerina i koreografkinja Sonja Vukićević.

U ovoj „fantazmagorijskoj i metaforičnoj poemi prevedenoj u pokret“ uloge su ostvarili i Sanja Ninković, Milica Jević Drndarević, Tijana Šebez, Olga Olćan, Ljiljana Velimirov, Maja Stojakov, Mina Radaković, Dejan Kolarov, Tejlor Klou, Dejvid Bufon, Miloš Živanović, Marko Luci, Nikola Bjanko i Remi Bijons.

Maja Gašić

Autor