Premijera predstave Neleta Karajlića: FBI – Dosije Tesla

Autor:

19.11.2016 19:18

Foto:

Foto:



Multimedijalna pozorišna predstava "FBI – Dosije Tesla" povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle i 80 godina od kada je naš čuveni naučnik proglašen za počasnog građanina Novog Sada, premijerno će biti izvedena večeras  na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta.

- To je priča o nesretnom policajcu Niku Nelsonu, koji je dobio zadatak od šefa FBI Edgara Huvera da 7. januara 1943. godine ode u hotel 'Njujorker', na 33. sprat i utvrdi smrt nekog tamo starca i da pokupi sve njegove stvari. Nik Nelson je to i uradio. Otišao je na, mislio je redovan i rutinski zadatak. Dan kasnije pozvao ga je šef sa pitanjem: "Sa li si pokupio baš sve stvari?" Tu počinje agonija ovog policajca, koji shvata da to nije bio tek običan starac... - ukratko je objasnio o čemu se radi u predstavi dr Nele Karajlić, koji u ovom spektaklu ima trostruku ulogu - rediteljsku, glumačku i kompozitorsku.

U predstavi  pored Neleta koji igra policajca Nika Nelsona, igraju i Nikola Rakočević (Nikola Tesla), Marko Gvero (Arturo Sati), Aleksandar Gajin (Mark Tven), Bojan Dimitrijević (Pepe), Vaja Dujović (Ana Marija), Ivan Zablaćanski (Karlo), Milorad Kapor (Bibi), Nebojša Savić (Ruski šijun), Boško Ćirković Škabo (član grupe "Beogradski sindikat") i Nebojša Glogovac (na projekcionom platnu).

Da bi publici dočarao svoje viđenje naučnika, Karajlić se opredelio za "igru sa čarima savremene tehnologije". Samo klikom na kompjuter, na nekom platnu, od ukupno njih pet na sceni, menja se ambijent u kojem se radnja odigrava.

- Ovo mi je uzbudljivo raditi, ali ove tehničke stvari su komplikovane - kaže za "Novosti" Karajlić tokom završne probe predstave. - Ideja da se pravi filmska montaža na pozornici zahteva određenu veštinu, treba to uklopiti sa prostorom, vremenom i slikom. I sa stihom.

U stihu je, naime, kompletan Karajlićev scenario za ovu predstavu. A razlog...

- Stih je čudo, drži reči pod kontrolom i daje im mnogo veću važnost - kaže Karajlić i dodaje - Moja prva ideja bila je da napravim neku hip-hop operu, a onda sam shvatio da bi ritam muzike oduzeo slobodu umetniku, pa sam izbacio muziku, a ostao je stih, muzika od reči.

- Prevashodni cilj ove predstave je da ispriča priču o čoveku koji je izmislio 21. vek, koji je odavno mit, a imao je svoj svet o kojem mi dugo nismo imali priliku gotovo ništa da saznamo - objašnjava za Novosti Karajlić. - Retko kada smo slušali o njemu kao o filozofu koga je krasila duhovitost. Imao je i tamnu stranu, kocku, da bi se u kasnijoj fazi svog života posvetio - golubovima.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading