Premijera predstave „Homo Faber“ u Ateljeu 212 (foto)

Autor:

08.03.2019 17:50

Foto:

Foto:



Pozorišna predstava „Homo Faber“, nastale po romanu švajcarskog pisca Maksa Friša, u dramatizaciji Tamare Baračkov i režiji Ane Tomović, premijerno je izvedena sinoć na sceni Ateljea 212.

U predstavi igraju Svetozar Cvetković, Radmila Tomović, Jovana Stojiljković, Jelena Petrović i Stefan Bundalo.

Predstava je priča o Valteru Fabru i njegovim suočavanjima sa pitanjima sopstvenog identiteta, individualnosti, odgovornosti, morala i političke pozicije u društvu. Konačno, njegova ljubav prema jednoj ženi posle razlaza biva zamenjena njegovom krivicom i tragičkom greškom u ljubavi prema drugoj, značajno mlađoj partnerki…

Rediteljka Ana Tomović je kazala da joj je u analizi Frišovog dela bilo jako interesantno pitanje smisla života glavnog junaka Valtera Fabra.

- Kroz junaka svoje knjig Friš se zapravo brine o ličnim sudbinama svakog od nas. Postavlja pitanje o smislu sveg što se dešava nekom čoveku. Da li to uzrokuje niz slučajnosti povezanih u haos ili je reč o povezanom nizu događaja. Naravno bavili smo se u predstavi ličnom odgovornošću svakog od nas za sve što nam se događa i generalnim otuđenjem ljudi od sopstvene duše zbog banalnosti konzumerizma koji nas okružuje .

Svetozar Cvetković je pred premijeru rekao da je zajedno sa ekipom predstave izopštio sebe iz sveta u protekla dva i po meseca.

- Bilo nam je najvažnije ovo što radimo. To nas je nosilo kroz pripremu predstave. Ana je uspela da ispriča priču iako smo imali posla sa jakim, slojevitim romanom. Ta slojevitost nam je bila provokacija da napravimo predstavu koja provocira ljude koji će je gledati da postave sebi pitanja sta je njihova lična sudbina i koliko zapravo sami upravljamo našim životima.

Premijeri je prisustvovao veliki broj poznatih ličnosti iz sveta kulture.

 

Maja Gašić

Autor