Premijera opere „Norma” u režiji Đankarla del Monaka: Spoj fantazije i klasike

Autor:

11.06.2017 10:12

Foto:

Foto:



Čuvena opera Vinčenca Belinija "Norma" u režiji jednog od najznačajnijih operskih reditelja Đankarla del Monaka i pod dirigentskom upravom Dejana Savića premijerno je izvedena juče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Del Monako je tim povodom rekao da je bilo važno izbeći da “Norma” asocira na vreme rimskih galija, Asteriksa i Obeliksa, i da je zapravo to grčka tragedija jer Norma podseća na Medeju - obe ostavljene od muškaraca koje vole i željne su osvete. On je precizirao i da je želeo da priča bude istorijski neutralna, pa i kostimi koje je osmislila njegova ćerka Stela del Monako, ne upućuju ni na jedan istorijski period.

Đankarlo del Monako, koji je radio u teatrima širom sveta, osvrnuo se na skromne uslove na koje je naišao u Narodnom pozorištu, naglasivši da je u startu odlučio da od problema napravi prednost, te je “Norma” bliža dramskoj produkciji nego operi.

Pošto je počeo svoju karijeru u malim nemačkim teatrima, nisu mu strani ni takvi uslovi.

- Svetlo, senke i dobri glumci mogu da ispričaju dobru priču, a u pozorištu nije važno sve razumeti. Važno je osetiti. Mnogo puta sam u pozorištu osetio nešto što nisam razumeo i u tome je ključ - naglasio je Del Monako, dodavši da “Norma” nije tipična opera.

On je kazao i da je želeo da spoji strogost nemačkih teatara sa estetikom italijanskog pozorišta, naglasivši da je opera stara reč iz 18. i 19. veka, dok danas imamo muzičko pozorište.

Premijeri je prisustvovao veliki broj istaknutih ličnoti iz sveta umetnosti i kulture.

 

 

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading