Premijera "Lorencača" Alfreda De Misea: Najpoznatija mlada glumačka imena na sceni JDP-a (foto/video)

Autor:

27.05.2019 16:31

Foto:

Foto:



Premijera predstave Lorencačo Alfreda De Misea u režiji Borisa Liješevića zakazana je za sutra (utorak 28. maja) u 20h na Sceni "Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Marko Janketić, Branislav Lečić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Milan Marić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović.

Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Maria Marković Milojev, a kompozitor Anja Đorđević.

-Iz neke stare kutije s tekstovima koji čekaju više od decenije, izronio je Lorencačo. Dobio sam ga od Ognjenke Milićević prije gotovo petnaest godina. Uzbudio me spoj velikog istorijskog i intimnog; opšteg i ličnog. U jednoj osobi bore revolucionar se i Otac koji strahuje za svoju djecu; tiranoubica i dječak koji želi da sačuva svoju dušu i dobar glas o sebi. Dječak je želio da dobije svoje mjesto u istoriji, a izgubio je sve. Razočarao se, shvatio da je promašio cilj, život. Put u istoriju popločan je porocima, grijehom i nepočinstvima. Ne treba raditi za čovječanstvo i za opštu dobrobit jer se poslije ne mogu oprati ruke - kaže reditelj Boris Liješević o komadu "Lorencačo" Alfreda De Misea koji je nastao 1834. godine, a zasnovan je na istorijskom događaju ubistva firentinskog vojvode Aleksandra di Medičija od strane njegovog rođaka Lorenca 1537. godine.

“Lorencačo” je priča o mladom studentu koga patriotizam i gordost navedu na opsesivnu ideju da postane savremeni Brut, da ubije tiranina svoje zemlje, ali na putu ostvarenja svog cilja izgubi samog sebe u ulozi koju igra da bi zadobio poverenje vojvode Aleksandra di Medičija, reči su dramaturga predstave Fedora Šilija.