Ponovo radi bioskop: Restaurirani "Maratonci“ uskoro na velikom platnu

Autor:

17.04.2018 22:40

Foto:

Foto:



Da ponovo radi bioskop kada je reč o kultnom srpskom filmu "Maratonci trče počasni krug“ potvrdiće premijera restaurirane verzije ostvarenja u okviru programa "VIP Kinoteka“.

Објава коју дели Bojan Kvrgić (@kvrga) дана 29. Мај 2014. у 1:02 PDT

Stari Maratonci u novom ruhu, u visokom kvalitetu slike i tona, kako i dolikuje briljantnoj crnohumornoj komediji za sva vremena snimljenoj 1982. u produkciji "Centar filma“. Ovo je četvrtri u nizu obnovljenih ostvarenja u ambicioznom poduhvatu Jugoslovenske kinoteke.

-Vidim da je tu selekcija zaista tačna kao švajcarski sat. Ako ne mogu svi da se digitalno urade i da se spasu, onda da bar ti neki briljantni filmovi da ostanu za večita vremena - kaže jedna od zvezda filma autorskog tandema Šijan-Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić.

Komični citati i dijalozi iz filma Maratonci trče počasni krug, koji pokrivaju mnoge aspekte društva, postale nezaobilazne duhovite opaske.

-Toliko ta priča pripada nama i to mladi ljudi osete fantastično, tako da sam ja najviše ponosna na to što taj film uvek pripada mladima, uvek pripada sledećoj generaciji - ističe Sablićeva.

Za antologijsku ulogu jednog od omiljenih likova pijanistkinje Kristine, Jelisaveta Seka Sablić osvojila je Zlatnu arenu u Puli.

-Vrlo sam sigurno ušla u taj film. Šijan je toliko blizak glumcima na neki svoj specifičan način. On je rekao ključnu rečenicu da bi voleo da to bude nešto u maniru 'Ateljea 212' kako smo mi igrali. To je bilo sve moje okruženje, ja sam se osećala kao riba u vodi - priseća se glumica.

Објава коју дели Pavle Vuisic (@pavle.vuisic) дана 27. Нов 2016. у 3:45 PST

Premijera restauriranih "Maratonaca", u prisustvu autorske ekipe biće održana u petak u Jugoslovenskoj kinoteci.