Polanski neće biti domaćin svečane dodele: "Ona" i "Franc" najviše nominacija za Cezara

Autor:

25.01.2017 21:01

Foto:

Foto:



Filmovi "Elle" (Ona) Pola Verhovena i "Franc" Fransoaa Ozona osvojili su najviše nominacija za francusku filmsku nagradu Cezar, dan pošto je čuveni reditelj Roman Polanski odustao da bude domaćin svečane dodele.

Ta dva ostvarenja su dobila po 11 nominacija, među kojima za najbolji film i najbolju režiju.

Izabel Iper koja glumi u filmu "Ona" dobila je i nominaciju u kategoriji najbolje glumice za prestižnog Oskara.

Francuska glumica, koja je osvojila nedavno Zlatni globus, favorit je i za Cezara čija će svečana dodela biti održana 24. februara u Parizu.

Favorit za najboljeg glumca je Gaspar Ijel u filmu "Juste la fin du monde" kanadskog reditelja Gzavijea Dolana.

U kategoriji najboljeg stranog filma nominovani su između ostalih "Toni Erdmann" Nemice Mare Ade i "La fille inconnue" (Nepoznata devojka) belgijskih reditelja, braće Žan-Pjera i Lika Dardena.

Polanski (83) u utorak je odustao od namere da bude domaćin dodele filmske nagrade Cezar u Parizu, posle protesta francuske ministarke za prava žena i udruženja feministkinja zbog optužbi da je, pre više decenija, u SAD silovao maloletnicu.

Reditelja kultnih ostvarenja "Tesa", "Pijanista" i "Rozmarina beba", dobitnika brojnih nagrada širom sveta, i dalje goni američko pravosuđe zbog optužbi da je navodno silovao maloletnicu 1977. godine.

Kraj suđenja za Romana Polanskog: Konačno ću moći da se osećam bezbedno u sopstvenoj zemlji

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Komentari. (0)

Loading