Počinje 47. FEST: Svečano otvaranje uz “Miljenicu” Jorgosa Lantimosa

Međunarodni filmski festival – Fest, 47. po redu, počinje danas i u 13 sala u Beogradu biće prikazano 125 filmova, a ceremonija svečanog otvaranja biće u Sava Centru uz projekciju filma “Miljenica” Jorgosa Lantimosa.

Umetnički direktor Jugoslav Pantelić najavljuje preko 100 premijera i preporučuje publici da se fokusira na filmove koji nakon Festa neće imati bioskopsku distribuciju.


– U našoj bioskopskoj mreži je apsolutna vladavina onih filmova koji mogu da ponesu etiketu pljačkaša bioskopskih blagajni. Ne kažem da svetlost mraka bioskopske dvorane ne ugledaju i nezavisni naslovi i oni koji se ne obraćaju široj publici, ali su oni retka pojava – rekao je Pantelić u intervjuu Tanjugu, dodavši da Fest upravo izlazi u susret ljudima koji “vole da otkrivaju nove tendencije u autorskom izrazu”.

Glavni takmičarski program obuhvatiće 14 filmova, a o najboljima će odlučivati hrvatski glumac Goran Bogdan, srpski reditelj Bojan Vuletić, hrvatska glumica Sanja Vejnović, rumunska rediteljka Joana Uričaru i srpska glumica Nada Šargin.

Pantelić kaže da odabrani naslovi, svaki na svoj način, predstavljaju autorski okršaj sa aktuelnom stvarnošću ili stvarnošću koju odavno nazivamo prošlošću i da se bave najrazličitijim temama.

On je pažnju skrenuo na film “Crni anđeo” Luisa Ortege sa izuzetnim glumačkim bravurama, zatim na “Osmi povjerenik” u režiji Ivana Salaja, “Spokoj” Pabla Trapera, koji će biti gost Festa, kao i na “Granice sveta” Gijoma Niklua, naglasivši da ono što povezuje sve autorske pristupe u selekciji Glavnog programa jeste “beskompromisnost”.

– Filmovi glavnog programa odišu jednom nekalkulacijom i kada je u pitanju publika i kada je u pitanju autorski obračun sa tom temom – rekao je Pantelić.

U takmičarskom programu “Srpski film (Srbija i prijatelji)” biće prikazano 13 ostvarenja, srpskih većinskih i manjinskih koprodukcija, a u žiriju su filmolog iz Kine Jao Vang, srpski reditelj Lazar Bodroža, srpski glumac Milan Marić, direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra Daniel Rafaelić i umetnički direktor festivala u Hamburgu Albert Videršpil.

Pantelić je naglasio da Fest mora da zadovolji najširu publiku, misleći na “najširu publiku Festa, koja u praskozorje dodele nagrade Oskar želi da se uveri u to koliko je Američka filmska akademija nominovala prave filmove”.

Pored dva takmičarska programa i programa “Fest 47 Gala” sa naslovima nominovanim za prestižne svetske nagrade, Pantelić podvlači značaj Festa u otkrivanju novih autora.

On je preporučio filmove “Divlji” u režiji Kamija Vidala Nakea, koji će “protresti gledaoce”, “Pipci” Futifonga Arunfenga, “Izbrisana” film sa izuzetno važnom temom koji potpisuju Miha Macini i Dušan Joksimović, zatim animirani film “Kolekcionar” Milorada Krstića, za koji kaže da je “najbolja animacija koju je gledao u ovom veku”, kao i na slovenačku TV produkciju “Zajedno” Marka Šantića o istopolnim zajednicama.

Pantelić toplo preporučuje i portugalski film “Dijamantino”, a u selekciji dokumentarnih filmova skrenuo je pažnju na dokumentarac “Fine devojke ne ostaju na doručku” Brusa Vebera o velikom Robertu Mičamu, zatim na “Robi Miler – Život u svetlosti” Kler Pijman i “Studio 54” koji će otkriti nove detalje o čuvenom klubu.

Iz celokupne ponude 47. Festa, umetnički direktor je posebno izdvojio “Hotel Mumbaj” Entonija Marasa, za koji kaže da predstavlja retko viđen pristup temi terorističkog napada koji će uznemiriti publiku i dodaje da će Beograđani među prvima videti film koji će u narednom periodu postati veliki hit.

Beogradska publika će među prvima na planeti videti i film “Suspirija” Luke Gvadanjina, poznatog po ostvarenjima “Skrivena ljubav” i “Rasprskavanje”, a ne sme se zaboraviti ni “Bela vrana” Rejfa Fajnsa kome će 23. februara biti uručen “Beogradski pobednik” za dosadašnje stvaralaštvo.

Na pitanje zašto je odabrao tako veliki broj filmova, Pantelić naglašava da Fest mora da ponudi i filmove nad kojima bi se jedan deo publike zgrozio i ocenio ih kao “gubljenje dva sata života ni zbog čega” i dodaje da nije želeo da se odrekne onih naslova koji interesuje i najmanji broj “najekstremnijih ljubitelja filmske umetnosti”.

– Fest nisu samo filmovi sa Džulijom Roberts i Nikol Kidman, ma koliko njihov opus, (pogotovo skorašnji) bio eklektičan. Fest mora da prepozna i novog finskog autora, autora iz Vijetnama ili Brazila. Fest mora da neguje svoje autore, pre svega one koji su se takmičili za Beogradskog pobednika u ranijim izdanjima, pa čak i ako im prošla sezona nije bila naklonjena – objasnio je Pantelić.

– Kada spojite sve ove ukuse sa funkcijom festivala, takmičarskim programom i onima koji tek dolaze, dođete do fantastične brojke filmova koja, u poređenju sa Berlinskim filmskim festivalom predstavljaju tek četvrtinu onoga što izlazi pred publiku nemačke prestonice – podvukao je Pantelić.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Promo, Jakov Simović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi