Počinje 46. FEST: Počasni gost slavni mađarski reditelj Ištvan Sabo

Autor:

22.02.2018 14:10

Foto:

Foto:



Međunarodni filmski festival - FEST, 46. po redu, počinje sutra, a do 4. marta biće prikazano 116 filmova u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

FEST će ugostiti više od 40 stvaralaca iz inostranstva i biće dodeljene nagrade u tri takmičarska programa, uključujući i tri počasne nagrade.

Svečano otvaranje zakazano je u 19 sati u Sava centru, a počasni gost FESTa biće kultni mađarski reditelj, Ištvan Sabo, kome će na otvaranju biti uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Voditelji ceremonije svečanog otvaranja biće mlade glumačke zvezde Raša Bukvić i Marija Bergam.

Radivoje Raša Bukvić jedan je od najaktivnijih domaćih glumaca u inostranstvu, a ostvario je uloge u svetskim hitovima kao što su "A good day to die hard", "Transporter" i "Taken", dok je Marija Bergam osvojila srca gledalaca prošle godine zapaženom ulogom u seriji "Senke nad Balkanom".

Poslastica za domaće filmofile: Filmovi sa Berlinala stižu na FEST

Nakon ceremonije biće prikazan film "Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju" reditelja i scenariste Martina Mekdone, koji je nedavno trijumfovao na dodeli nagrada BAFTA u pet kategorija. Nagrađen je i sa četiri Zlatna globusa, a nominovan je za čak sedam Oskara. Glavne uloge tumače Frensis Mekdormand, Sem Rokvel i Vudi Harelson.

Ubedljivo najveće interesovanje publike, prema podacima organizatora, vlada upravo za film otvaranja, a osim njega, najtraženiji su filmovi "Oblik vode" i "Fantomska nit".

Maja Gašić

Autor