Počinje 12. Kustendorf: Stana Katić i Met Dilon stižu na Mećavnik

Autor:

11.01.2019 15:30

Foto:

Foto:



Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje danas na Mećavniku, a među gostima će biti glumci Met Dilon, Stana Katić, Slavko Štimac, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, kao i drugi renomirani umetnici.

Festival će svečano otvoriti osnivač festivala Emir Kusturica, posle čega će biti prikazan njegov film "Pepe, jedan uzvišeni život", dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Svečanom otvaranju festivala prisustvovaće i glumac Slavko Štimac kome je ove godine posvećen program "Retrospektiva velikana". Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg "Kustendorfa", koji će trajati do 16. januara.

Od velikog broja pristiglih filmova, čak 718, odabran je 21 za takmičarski program, a nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje dodeliće međunarodni žiri u kome su - glumica Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja.

Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Gosti festivala biće glumci Met Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco, kao i producent Andrea Gambeta.

U "Savremenim tendencijama" biće prikazani filmovi "Srećan kao Lazaro" italijanske rediteljke Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, zatim "Bliski neprijatelji" Davida Oelhofena i "Nežna ravnodušnost sveta" Adilhana Jeržanova, "Dogmen" reditelja Matea Garonea, film Vima Vendersa "Papa Franja: čovek od reči" i film braće Damijana i Fabia Dinoćenco, "Dečaci plaču".

U okviru programa "Retrospektiva velikana" biće prikazan film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Kusturice, kao i "Vestern" Manuela Porijera.


Takođe, u okviru ove programske celine održaće se i projekcije filmova Miloša Formana "Svlačenje" i Bernarda Bertolučija "Dvadeseti vek".

"Novi autori" predstaviće prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića "Ti imaš noć", a u okviru pratećeg programa "Kustendorf predstavlja" biće prikazan film rediteljke Aline Skšeševske "Devojke u igri".

Tokom trajanja festivala u galeriji "Kapor" biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa.

U Andrićgradu, u galeriji Lubarda, biće otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko. Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život "Kustendorfa".

Maja Gašić

Autor