Počasni gost i dobitnik nagrade SFF-a: Oliver Stoun stigao u Sarajevo

Autor:

13.08.2017 15:30

Foto:

Foto:



Istaknuti američki reditelj, scenarista i trostruki dobitnik Oskara Oliver Stoun stigao je u Sarajevo.

Počinje Sarajevo Film Festival: Počasne nagrade za Džona Kliza i Olivera Stouna

The complete Festival programme is out now! ?Online ticket sales start August 1st - link in bio! #23RDSFF #sarajevo #sarajevofilmfestival

Објава коју дели Sarajevo Film Festival (@sarajevofilmfestival) дана 28. Јул 2017. у 3:55 PDT


Stoun, jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (koji je počeo pre dva dana), festivalskoj publici obratiće se u 20:30 za vreme ceremonije uručivanja nagrade Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Stoun je napisao i režirao više od 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od kultnih naslova koji su obeležili protekle decenije. Njegovi filmovi su osvajali pažnju brojne međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj.

Stoun je tvorac poznatih filmova kao što su "Midnight Express" za kojeg je dobio Oskara, "Platoon" - jedne od najvećih ratnih drama 20. veka koji je takođe osvojio Oskara, "Wall Street", "JFK" u kojem obrađuje ideju zavere vezane za ubistvo Kenedija i nedavno snimljeni "Snouden".

U skorije vreme je snimio monumentalnu, dvanaestosatnu TV seriju "Neispričana istorija Sjedinjenih Američkih Država" (Showtime, 2012.) o uvreženoj, trijumfalističkoj interpretaciji američke istorije i razgovor s ruskim predsednikom "Intervju s Putinom" (Showtime, 2017.) iz četiri dela.


Prethodni dobitnici nagrade Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala su, između ostalih, Anđelina Džoli, Robert de Niro, Benisio Del Toro, Gael Garsija Bernal, Stiv Bušsemi i istaknuti i međunarodno priznati i nagrađivani reditelji Atom Egojan, Jafar Panahi, Majk Li, Bela Tar i Danis Tanović.

Maja Gašić

Autor