Peti Gete festival u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Autor:

06.10.2016 11:00

Foto:

Foto:



Peti po redu festival savremenog nemačkog filma - "Gete fest", počinje danas u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Pod sloganom "Reality Bites", publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imaće priliku da vidi ukupno 12 filmova, tokom sedam festivalskih večeri, prenosi Tanjug.

Program se u Dvorani Kulturnog centra Beograda odvija od 6. do 12. oktobra, u Kulturnom centru Novog Sada od 13. do 19. oktobra i u Niškom kulturnom centru od 24. do 29. oktobra.

Program će obuhvatiti filmove sa ovogodišnjeg Berlinala, ali i najvažnije aktuelne dobitnike "Nemačke filmske nagrade".

Festival će otvoriti film rediteljke Doris Derije "Pozdravi iz Fukušime", koji govori o mladoj Nemici koja bežeći od neostvarenih životnih snova putuje u Japan i pridružuje se organizaciji "Clown4Help". Autorka spaja fikciju i realnost, a kao stilsko sredstvo koristi crno-bele snimke pejzaža koje je nakon havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani načinila ostarela gejša, jedna od dve glavne junakinje filma.

Iz ovogodišne selekcije organizatori, Gete institut i Kulturni centar Beograda izdvajaju jedini nemački film u zvaničnoj konkurenciji Berlinala - "24 nedelje" Ane Zora Berahed.

Mlada rediteljka koristi dokumentarističku kameru, a pored glumaca angažuje pravo medicinsko osoblje, u potresnoj priči o ženi koja saznaje da će dete koje nosi najverovatnije imati težak hendikep, pa je prinuđena da donese odluku o daljem toku trudnoće.

Ljubitelje filma očekuje i film "Agonija" Davida Kleja Dijaza koji govori o sudbini dvoje protagonista pomoću vesti iz dve realnosti, a bavi se porastom nasilja i nedostatkom perspektive za mlade ljude između 20 i 30 godina.

Na programu je i debitantski dugometražni igrani film reditelja Tomasa Štubera "Herbert", koji je dobio srebnu Nemačku filmsku nagradu u kategoriji igrani film, dok je glumac Peter Kurt osvojio prvu nagradu za glavnu mušku ulogu.

Aktuelne teme migracije i izbeglištva zastupljene su u filmu "Otac" debitanta Visara Morine, o dečaku sa Kosova koji 90-ih godina 20. veka sam kreće za Nemačku ne bi li pronašao oca, kao i u diplomskom filmu "Meteorsstrase" Aline Fišer, o mladiću iz Libana koji je uspeo da stigne u Berlin, ali bez ikakvih izgleda za budućnost.

Vrhunac, a ujedno i završnica 5. Gete festa biće film "Država protiv Frica Bauera" Larsa Kraumesa, dobitnika zlatne Nemačke filmske nagrade za 2016. u brojnim kategorijama.

Film se bavi Nemačkom nakon Drugog svetskog rata i borbom nepokolebljivog državnog tužioca Frica Bauera da izvede pred sud nacističke zločince i da ih osudi za zlodela koja su počinili u koncentracionim logorima.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading