Ovogodišnji Festival u Veneciji u znaku pandemije - Otvaranje obeležio posebno dizajniran crveni tepih! (foto)

Autor:

03.09.2020 11:08

Foto:

Foto:



Međunarodni filmski festival u Veneciji, popularna Mostra, kreće danas i trajaće do 12. septembra, zbog pandemije program je smanjen te ove godine donosi ukupno 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova.

S velikim nestrpljenjem svetska filmska industrija isčekivala je početak 77. Venecijanskog filmskog festivala. Neke od međunarodnih zvezda koje su došle na Mostru su Kejt Blanšet, Tilda Svinton, Met Dilon i francuskinja Ludivin Sanjer, svi oni će prošetati na posebnom 'socijalno distanciranom' crvenom tepihu.

Festival u Veneciji prvi je veliki filmski događaj koji će se dogoditi u stvarnom a ne virtualnom svetu, nakon što je svet poharala epidemija korona virusa.

Sarajevo Film Festival: Svi smo mi iz istog filma

Venecija će verovatno biti zapamćena kao ključni faktor ponovnog pokretanja filmskih festivala, govore svetski mediji. Potrudili su se da dovedu dovoljno zvezda iz filmske industrije koje će snimati 120 akreditovanih fotografa, a ceremoniju otvaranja posetiće i umetnički direktori sedam istaknutih filmskih festivala iz Evrope - uključujući festival u Kanesu, Berlinu i Lokarnu.

Festival će biti otvoren projekcijom drame 'Lacci' italijanskog reditelja Danijela Lućetija. U takmičarskom delu, za glavnu nagradu Zlatnog lava boriće se 18 filmova, od kojih su četiri italijanska. Australijska glumica Kejt Blanšet predvodiće žiri prestižnog festivala.

Nagrada zlatni Lav za životno delo ove godine pripašće britanskoj glumici Tildi Svinton i kineskoj rediteljki Ani Hui.

Počinje 17. Beogradski festival igre

- Sjajno je što je toliko direktora festivala iz celog sveta došlo da podrži Veneciju i shvatilo da, zapravo, podržava različite aspekte iste industrije. Mislim da je to veoma kolegijalno, na način na koji možda nije bilo ranije - Rekla je za medije Australijska glumica Kejt, istakavši važnost podrške u ovim teškim trenucima.

“Kaktus” festival: McCann Beograd najuspešnija agencija u Srbiji

Podrška za one koji su najviše pogođeni pandemijom.

Vodeći ljudi filmskih festivala pojaviće se na pozornici u Veneciji kako bi izrazili solidarnost prema drugim festivalima, koji su ili otkazani, ili odloženi. - Pogotovo kako bi izrazili podršku filmskoj industriji, umetnicima, glumcima, rediteljima koji su najviše propatili - rekao je direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera za 'Variety'.

Počeo Filmski festival u Veneciji: “Slučaj Polanski” izazvao polemiku već prvog dana 

Zajedno sa svojim timom Barbera je osmislio crveni tepih u vreme korona virusa, tako što su postavili barijeru nalik na zid duž celog tepiha. Barijera će davati fotografima više mesta, ali i smanjiti rizik za okupljene obožavaoce.

Tako da će to ustvari biti crveni tepih bez fizičke prisutnosti obožavatelja, događaj će se prenositi i strimovati na nekoliko različitih kanala.

Ovogodišnji Festival u Veneciji okupio impresivnu ekipu: Ko će se pridružiti Bredu Pitu na crvenom tepihu?

Osim izmene crvenog tepiha stroge sanitarne mere uključuju i brojna testiranja za one koji dolaze van Evrope, kao i za neke evropske zemlje poput Španije. Na ulazu u festivalske prostorije meri se temperatura, a stolice u dvorani biće postavljene na propisanu razdaljinu.

Film “Džoker” osvojio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji