Otvorena izložba fotografija "Nebojša Glogovac", reditelj Rajko Grlić o saradnji sa glumcem: Bio je tih, miran, skroman, a uvek potpuno spreman i siguran u svoju igru (foto)

Autor:

22.12.2018 11:58

Foto:

Foto:



Izložba fotografija "Nebojša Glogovac", koju je priredila Maja Medić, otvorena je u Dvorani Kulturnog centra Beograda i tim povodom je organizovan razgovor sa Rajkom Grlićem, rediteljem filma "Ustav Republike Hrvatske" u kome je Nebojša Glogovac igrao glavnu ulogu.

Goran Bogdan: Ušao sam u cipele Nebojše Glogovca, to je ogromna čast

Na izložbi su predstavljene fotografije sa scenama iz predstava i filmova u kojima je Glogovac igrao, a Grlić, koji je samo zbog toga došao u Beograd na nešto više od 24 sata, pričao je o svojoj saradnji sa prerano preminulim glumcem i snimanju filma koji se punih 15 sedmica prikazivao u Dvorani Kulturnog centra Beograda i koji je osvojio 36 nagrada od toga je Glogovac dobio sedam.

Rajko Grlić o Glogovcu: S blagim osmijehom u očima, polagano i bez nametanja, jednostavno nas je “kupio”

Grlić je, u prisustvu članova porodice Nebojše Glogovca, njegovih prijatelja i kolega u punoj Dvorani KCB-a, istakao da je ovaj program počast velikom čoveku i velikom glumcu.

“Glogi, pišem nešto za nas, pa da odigramo ili ovde ili tamo”: Emotivno pismo Žarka Lauševića Glogovcu

Svoju priču o snimanju sa Glogovcem, Grlić je počeo sećanjem kako se mučio da pronađe glumca za ulogu Vjekoslava Kralja, profesora istorije, homoseksualca, tranvestita i hrvatskog nacionaliste, koji biva zamoljen da svom susedu, policajcu srpske nacionalnosti pomogne da savlada Ustav Hrvatske.

-Na predlog Dejana Aćimovića (igra policajca) pozvao sam Nebojšu, poslao mu scenario, on je posle tri dana došao u Zagreb. Šminkali ga, šetao je na štiklama i znao sam da je to ono što sam tražio, ali glumci su opasna bića i lako vas šarmiraju. Zato obično tek sedmog dana od kastinga sednem, kada mi glumački šarm izađe iz glave, i sagledam ono što ostane. Pozvao sam Glogovca - ispričao je Grlić i dodao:

Fantastična beogradska škola: Lordan Zafranović o Nebojši Glogovcu

-Našli smo se u Istri i pričali ko je zapravo taj čovek (Vjekoslav Kralj). Vi pokušate da uvedete glumca u taj svet i istovremeno kradete od njega. Ja sam krao od Nebojše, a on je sebe uklapao u tu ulogu i ja nikada nisam tako uživao u toj igri. Veselio sam se svakom danu snimanja, toj razmeni energije. Bili smo vrlo precizni i sa malo reči komunicirali - rekao je Grlić.

Reditelj je rekao i da je Glogovac bio tako siguran u svoju igru i istovremeno tih, miran, skroman, uvek potpuno spreman.

Nakon razgovora prikazan je film "Ustav Republike Hrvatske".

“Sa anđelima pevaj danas”: Na današnji dan Nebojša Glogovac bi proslavio 49. rođendan

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj Glogovčevih prijatelja i kolega, otac Milovan, sin Gavrilo iz prvog braka sa slikarkom Minom Mitrović, kao i supruga Milica.