Otvorena izložba fotografija “Nebojša Glogovac”, reditelj Rajko Grlić o saradnji sa glumcem: Bio je tih, miran, skroman, a uvek potpuno spreman i siguran u svoju igru (foto)

Izložba fotografija “Nebojša Glogovac”, koju je priredila Maja Medić, otvorena je u Dvorani Kulturnog centra Beograda i tim povodom je organizovan razgovor sa Rajkom Grlićem, rediteljem filma “Ustav Republike Hrvatske” u kome je Nebojša Glogovac igrao glavnu ulogu.


Goran Bogdan: Ušao sam u cipele Nebojše Glogovca, to je ogromna čast

Na izložbi su predstavljene fotografije sa scenama iz predstava i filmova u kojima je Glogovac igrao, a Grlić, koji je samo zbog toga došao u Beograd na nešto više od 24 sata, pričao je o svojoj saradnji sa prerano preminulim glumcem i snimanju filma koji se punih 15 sedmica prikazivao u Dvorani Kulturnog centra Beograda i koji je osvojio 36 nagrada od toga je Glogovac dobio sedam.

Rajko Grlić o Glogovcu: S blagim osmijehom u očima, polagano i bez nametanja, jednostavno nas je “kupio”

Grlić je, u prisustvu članova porodice Nebojše Glogovca, njegovih prijatelja i kolega u punoj Dvorani KCB-a, istakao da je ovaj program počast velikom čoveku i velikom glumcu.

“Glogi, pišem nešto za nas, pa da odigramo ili ovde ili tamo”: Emotivno pismo Žarka Lauševića Glogovcu

Svoju priču o snimanju sa Glogovcem, Grlić je počeo sećanjem kako se mučio da pronađe glumca za ulogu Vjekoslava Kralja, profesora istorije, homoseksualca, tranvestita i hrvatskog nacionaliste, koji biva zamoljen da svom susedu, policajcu srpske nacionalnosti pomogne da savlada Ustav Hrvatske.

Na predlog Dejana Aćimovića (igra policajca) pozvao sam Nebojšu, poslao mu scenario, on je posle tri dana došao u Zagreb. Šminkali ga, šetao je na štiklama i znao sam da je to ono što sam tražio, ali glumci su opasna bića i lako vas šarmiraju. Zato obično tek sedmog dana od kastinga sednem, kada mi glumački šarm izađe iz glave, i sagledam ono što ostane. Pozvao sam Glogovca – ispričao je Grlić i dodao:

Fantastična beogradska škola: Lordan Zafranović o Nebojši Glogovcu

Našli smo se u Istri i pričali ko je zapravo taj čovek (Vjekoslav Kralj). Vi pokušate da uvedete glumca u taj svet i istovremeno kradete od njega. Ja sam krao od Nebojše, a on je sebe uklapao u tu ulogu i ja nikada nisam tako uživao u toj igri. Veselio sam se svakom danu snimanja, toj razmeni energije. Bili smo vrlo precizni i sa malo reči komunicirali – rekao je Grlić.

Reditelj je rekao i da je Glogovac bio tako siguran u svoju igru i istovremeno tih, miran, skroman, uvek potpuno spreman.

Nakon razgovora prikazan je film “Ustav Republike Hrvatske”.

“Sa anđelima pevaj danas”: Na današnji dan Nebojša Glogovac bi proslavio 49. rođendan

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj Glogovčevih prijatelja i kolega, otac Milovan, sin Gavrilo iz prvog braka sa slikarkom Minom Mitrović, kao i supruga Milica.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Jakov Simović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi