Nobelovka u Beogradu: Veče sa Hertom Miler u JDP-u

Autor:

22.10.2017 13:15

Foto:

Foto:



Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine Herta Miler predstaviće se sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu beogradskoj publici na književnoj večeri koju će voditi pisci Mihael Martens i Ivan Ivanji.

Veče sa Hertom Miler - "Logika 29. februara" počinje u 20 sati, a upriličeno je u okviru 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, iprograma "Četiri zemlje 1 jezik" čiji su domaćini zemlje nemačkog govornog područja Nemačka, Austrija, Lihtenštajn i Švajcarska.

Izvode iz prevedenih dela Herte Miler čitaće glumica Mirjana Karanović.

Okosnicu književnog dela Herte Miler, jedne od najčuvenijih savremenih svetskih spisateljica, čine teme zasnovane na životu u totalitarizmu, strategiji bekstva, odbrani ili barem očuvanju kako mentalnog tako i fizičkog zdravlja, neprestanoj potrazi za slobodom od terora pođednako kao i od zagušljivosti, neiskrenosti i sveopšte paranoje.

Književnica će posle 22 sata u foajeu pozorišta poptisivati knjige.

Herta Miler je rođena 1953. u Rumuniji u porodici banatskih Nemaca. Emigrirala je u Nemačku 1987. godine.

Nobelovu nagradu dobila je za snažno književno delo koje pretežno govori o rumunskoj diktaturi. U Srbiji su do sad prevedena tri njena prozna dela "Ljuljaška daha", "Čovek je veliki fazan na ovom svetu", "Lisac je oduvek bio lovac", kao i knjiga izabranih pesama "Mačke na parkingu".

Maja Gašić

Autor