Nobelova nagrada za književnost Bobu Dilanu

Autor:

13.10.2016 14:38

Foto:

Foto:



Može se reći da su članovi Švedske akademije poprilično iznenadili svetsku javnost kada su odlučili ove godine Nobelovu nagradu za književnost dodele američkom kantautoru Bobu Dilanu (75).

Kako se navodi u saopštenju, on je dobio nagradu zbog "pravljenja novih poetskih ekspresija u pesmama američke tradicije".

Legenda rok muzike, Dilan je jedan je od najvećih kantautora 20. veka, a može se reći i idol omladine 60-ih godina prošlog veka. Često je kroz pesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi svog vremena, govorio o problemima religije i vere, ali pevao i o ljubavi.

U četrdeset i pet godina umetničkog rada objavio je 44 albuma među kojima su najzapaženiji "The Freewheelin' Bob Dylan", "Blonde on Blonde", "Blood on the Tracks", "Desire", ali i noviji "Love and Theft" i "Modern Times".

Uticaj Boba Dilana na rok muziku je nemerljiv. Prvi je insistirao na kvalitetu tekstova pesama, a njegove izvedbe i specifična boja glasa, odškrinula su vrata drugim pevačima koji nisu imali "školovane" vokale.

Bob Dilan i Džoan Baez 1963. godine

Mnoge od njegovih pesama su uvrštene u rok-klasiku, a među najpoznatijim su "Blowin' in The Wind", "The Times They Are A-Changin'", "Like a Rolling Stone", "Just Like A Woman", "All Along the Watchtower", "Lay Lady Lay"...

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading