Najznačajnija evropska muzička imena u Beogradu: Počinje 19. Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum

Autor:

25.06.2019 13:40

Foto:

Foto:



Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum 19. put će se održati u periodu od 26. juna do 5. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije i Muzeju nauke i tehnike, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Odmah po završetku sezone u beogradskim koncertnim salama, muzički život seli se na Neimar, u Katedralu Blažene Djevice Marije gde se nalazi veličanstveni instrument zahvaljujući čijem bogatstvu zvuka svake godine publika uživa slušajući najbolje koncertne orguljaše današnjice.

Ove godine program  Festivala čine resitali predstavnika nemačke i francuske orguljaške tradicije. Prvi deo festivalskog programa je u znaku nemačke škole, te će publika imati priliku da upozna orguljaše Kristijana Bišofa i Ulriha Valtera. U završnici, publici će se predstaviti majstori improvizacije francuske škole Janoš Palur i Vensan Dibua. Takođe, ponovo ćemo imati priliku da slušamo odličnog Pavela Kohouta. Kao posebne programske celine izdvajamo koncerte za decu, koje će izvesti naše orguljašice Marija Družijanić i Višnja Dimitrijević, kao i koncert koji osvetljava orgulje u savremenim muzičkim tokovima i na kome će orguljašica Milena Đukanović, gitarista Branko Trijić i perkusionista Bojan Ivković istraživati zvučne boje i mogućnosti orgulja kroz džez i druge improvizacije.

Festival će u sredu, 26. juna otvoriti Kristijan Bišof (Christian Bischof) iz Nemačke, orguljaš Crkve Sv. Margarete u Minhenu i koncertni orguljaš koji je sve češće prisutan u renomiranim koncernim prostorima Evrope i šire. U repertoaru koji je pripremio za beogradsku publiku, posebno mesto je sačuvao za nemačku muzičku tradiciju 19. veka. Tako njegov program obuhvata dela F. Mendelsona, R. Šumana i M. Regera. Deo koncerta posvetio je ranoj muzici čijem istraživanju je takođe veoma posvećen. Koncert realizujemo u saradnji sa Gete-institutom u Beogradu.

U petak, 28. juna nastupiće jedan od omiljenih orguljaša beogradske publike, češki umetnik Pavel Kohout, koji je širom sveta priznat kao virtuoz i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Program koji je ovoga puta pripremio obuhvata poznata orguljska dela od baroka do 20. veka. Koncert realizujemo u saradnji sa Ambasadom Republike Češke u Beogradu.

U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, u subotu, 29. juna predstavićemo orguljaša Ulriha Valtera (Ulrich Walter), koji se rodio i školovao u Nemačkoj, a danas živi i radi u Austriji kao redovni profesor orgulja na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. Valter će se publici predstaviti zahtevnom Svitom za orkestar u ge–molu koju je komponovao Maks Reger prema partitama i Engleskim svitama J. S. Baha. Ovu svitu, kao i Transcedentalne etide F. Lista koje čine njegov beogradski koncertni program, za orgulje je priredio sam Valter.

Ponedeljak, 1. jul je posvećen Orguljama u savremenim muzičkim tokovima. Proširenje programske koncepcije, koju smo započeli prošle godine otkrivajući orgulje u drugačijem muzičkom svetlu, nastavljamo i ove godine koncertom trija koji čine hrvatska orguljašica Milena Đukanović, gitarista Branko Trijić i perkusionista Bojan Ivković. Milena Đukanović i Branko Trijić su saradnju započeli tokom studija na Amsterdamskom konzervatorijumu istražujući neiscrpno polje improvizacije, a nalazeći inspiraciju u različitim muzičkim tradicijama, kako akademske, tako i muzike mnogih svetskih naroda. Nastup na festivalu Dani orgulja – Dies organorum je njihov ponovni susret nakon duže pauze, a na ovom muzičkom putovanju pridružiće im se i perkusionista Bojan Ivković.

Pred publikom ovogodišnjeg festivala Dani orgulja će se naći i orguljaš iz Mađarske. U sredu, 3. jula nastupiće profesor Muzičke akademije Franc List u Budimpešti, Janoš Palur (János Pálúr). Repertoar koji je odabrao za beogradski koncert čine dela mađarskih kompozitora F. Lista i Z. Kodalja, kao i francuskih stvaraoca i orguljaša, L. Vjerna i M. Diriflea. U duhu francuske tradicije, za kraj će izvesti i improvizaciju na zadatu temu.

U petak, 5. jula Festival će zatvoriti jedan od najboljih koncertnih orguljaša današnjice, francuski umetnik Vensan Dibua (Vincent Dubois), koji se od 2016. godine nalazi na prestižnoj poziciji titularnog orguljaša Katedrale Notr Dam u Parizu, zajedno sa O. Latrijem i F. Lefevrom. Dibua će predstaviti program sačinjen od dela francuskih kompozitora i orguljaša, a koncert će otvoriti Tokatom u Ef-duru J. S. Baha, čija dela čine temelj orguljaškog repertoara. Svoje maestralno umeće improvizovanja, na zadatu temu, pokazaće na samom kraju. Koncerti Vensana Dibuaa su najavljivani kao muzički praznik, događaj koji se ne sme propustiti, a nadamo se da će to biti slučaj i sa njegovim prvim nastupom u Beogradu.

Koncerti se održavaju na veliki orguljama graditeljske kuće Zanin koje se nalaze u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75). Koncerti počinju u 20.30 a  ulaz je slobodan.

Koncertni program namenjen edukaciji najmlađe publike će se odvijati u Muzeju nauke i tehnike (Skenderbegova 51) i u Katedrali. U nedelju, 30. juna u Muzeju nauke i tehnike, orguljašica Višnja Dimitrijević i udruženje Artish:lab predstaviće program za decu od 2 do 5 godina pod nazivom Orgulje u Artiš labu. Nakon toga, koncert za decu predškolskog i školskog uzrasta Susret sa kraljicom instrumenata, održaće Marija Družijanić sa svojim učenicima iz MŠ Stanković. Kao i prethodne godine, i ove godine će biti priređen koncert za decu školskog i predškolskog u Katedrali Blažene Djevice Marije. Ovaj koncert, koji takođe nosi naziv Susret sa kraljicom instrumenata, biće održan u utorak, 2. jula a na njemu će nastupiti orguljašica Marija Družijanić, koja će za decu pripremiti neke od najpopularnijih melodija za orgulje.

Edukativni deo festivala namenjen budućim profesionalcima, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, će i ovog puta sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima orgulja iz Beograda i regiona.

Podršku festivalu su pružili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Goethe Institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Ambasada Republike Češke u Beogradu, Beogradska nadbiskupija, kao i brojni prijatelji festivala.