Muzički vremeplov u "Cvijeti Zuzorić"

Autor:

05.10.2016 16:35

Foto:

Foto:



Uz zvuke jednog od najlepših muzičkih instrumenata, Konsort flauta "Jakov Srejović", povešće nas kroz muzički vremeplov i izvesti kompozicije za flautu koje datiraju od 15. veka do savremenog doba.

Konsort flauta "Jakov Srejović", osnovan je na inicijativu flautiste Ljubomira Dimitrijevića, u Beogradu 1987 godine. Ansambl nosi ime našeg prvog koncertnog flautiste, začetnika flautske pedagogije u Srbiji, jednog od osnivača Beogradske filharmonije, soliste Orkestra Beogradske opere i dugogodišnjeg profesora Muzičke akademije u Beogradu – Jakova Srejovića.

Repertoar ansambla čine dela napisana za dve, tri, četiri i više flauta od XIV do kraja XX veka.

Konsort flauta "Jakov Srejović" je održao preko 1000 koncerata u zemlji i inostranstvu. Ostvario je značajan broj nastupa na Radiju i Televiziji.Od svog osnivanja Konsort flauta "Jakov Srejović" vezan je za smš "Josip Slavenski" u Beogradu, i za to vreme kroz ovaj ansambl je prošlo 57. učenika iz klase profesora Ljubomira Dimitrijevića.

Flauta uvek i svuda – Preko flaute i njene muzike sreću se, upoređuju i dopunjavaju različite kulture, običaji često veoma suprostavljeni stavovi o Čoveku i samom Životu. Negde i nekad flauta je instrument najuzvišenijeg verskog rituala, ponekad znak otmenog ponašanja, negde opet instrument najdublje kontemplacije a veoma često zvuk flaute – svirale podstiče na igru, nekad i na laku zabavu, razbibrigu i veselje koje lako prelazi i u lakomislenost pa čak i razuzdanost. Flauta je i radost i tuga i strast i smirenje i patnja. Ona će zauvek ostati tajna koja se ne može otkriti iako nam se ponekad učini da je rešenje na dohvat ruke. Ali flauta i njen zvuk su uvek sa nama.

Komentari. (0)

Loading