Multimedijalni spektakl za zatvaranje "Pandemonijuma": Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović u “Priči o vojniku”

Autor:

02.04.2018 15:20

Foto:

Foto:



Za zatvaranje ciklusa “Pandemonijum” priprema se multimedijalni spektakl na kamernoj sceni Beogradske filharmonije, u četvrtak, 5. aprila. U “Priči o vojniku” Igora Stravinskog, nastupaju glumice Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović, zajedno sa muzičarima Beogradske filharmonije i dirigentom Aleksandrom Kojićem. Sasvim novo čitanje poznate priče, čija je premijera bila tačno pre 100 godina, dao je reditelj Vlatko Ilić.

- Odlučio sam se za izazovniju postavku u duhu avangardnih radova s početka 20 veka. Na samom koncertu će se emitovati snimljeni govorno video-materijal sa glumicama Vladicom Milosavljević i Tamarom Krcunović, a uživo na sceni, one će zajedno sa vizuelnim umetnikom Vojislavom Klačarom, praviti vojnike od novina, a sve uz muzičku podlogu filharmoničara - objašnjava Vlatko Ilić.

Priča govori o ruskom vojniku, povratniku iz rata, koji je prodao svoju violinu, odnosno dušu đavolu u zamenu za bogatstvo. Prema uputstvu Stravinskog, ova priča je igrana, pevana i recitovana, idealna za zatvaranje ciklusa „Pandemonijum“ koji je prikazivao muzička dela inspirisana intrigantnim tekstovima. I danas revolucionarno, ovo remek delo kamerne muzike, jedan je od prvih primera interdisciplinarnog, totalnog teatra, koje je zamišlјeno da objedini igru, muziku i glumu.

Maja Gašić

Autor