Miloš Biković: Pozorište je nešto što ne želim da zapostavim, radujem se novim projektima

Autor:

27.09.2019 12:10

Foto:

Foto:



Najstariji gradski teatar, Beogradsko dramsko pozorište, predstavilo je svoje nove članove,  tromesečeni repertor, kao i planove u narednom periodu. Na konferenciji za štampu u jednom beogradskom restoranu, na improvizovanoj sceni, smenjivali su se glumci, reditelji, članovi ansambla, a posebnu pažnju izazvao je Miloš Biković, zvezda domaće i ruske kinematografije, koji je upravo postao stalni član ovog uglednog pozorišta.

- Veoma mi je drago što sam postao stalni član Beogradskog dramskog pozorišta pogotovu što je moja prva uloga bila u toj kući, u predstavi "Frederik ili bulevar zločina", sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi. Tad sam imao jednu malu ulogu i na neki način Beogradsko dramsko pozorište jeste moje pozorište. Hteo sam da pobegnem, ali nisam uspeo - rekao je Miloš, koji je obeležio nekoliko sezona u BDP-u u predstavama "Moj sin samo malo sporije hoda", "Palilulski roman" i "Kad su cvetale tikve".

- Moja karijera je dosad imala akcenat na filmu i sad je na produkciji, ali je pozorište nešto što ne želim i ne smem da zapostavim. Već sledeće godine ćemo raditi jedan projekat, još je rano da o tome govorim, ali radujem se... Ova pojačanja, mlada garda, ohrabrujuća je za dalji život Beogradskog dramskog - naveo je Biković i pozvao medije da okrenu reflektore ka glumcima koje zna usko profilisana pozorišzna publika, a koji su fenomenalni.

Osim njega, pozorište na Krstu pojačano je sjajnim mladim glumcima Andrijom Kuzmanovićem, Isidorom Simijonović i Vanja Nenadić, a uskoro će status stalnog člana dobiti i Iva Ilinčić, jedna od  najteletovanijih mladih glumica.

Reditelj i v.d. direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević istakao je, između ostalog, da su vođeni idejom od pre nekoliko godina o saradnji sa drugim gradskim pozorištima na prostoru čitave Jugoslavije nedavno formirali Uniju regionalnih gradskih teatara. Radivojević najzanačajnijom promenom smatra objavljivanje repertoara do kraja godine sa pet premijera.

- Premijera "Sumraka bogova" u režiji Jagoša Markovića biće 1. oktobra, zatim 9. oktobra "Ko se boji Virdžinije Vulf", 2. novembra igraće se "Plastelin", 23. novembra "Fine mrtve devojke", a poslednja od pet premijera zakazana je za 1. decembar. Reč je o komadu "Liliom" sa Unija festivala. Najavio bih i 50. izvođenje predstava "Moje dete" i "Moj deda je aut", kao i 200. izvođenje komada "Let iznad kukavičjeg gnezda" sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi, kao i jubilarno izvođenje "Igre parova" - istako je Radivojević.

Beogradsko dramsko pozorište završava infrastrukturne radove zgrade i trga ispred nje koje će imati novo ime "Pozorišni trg", a 1. oktobra biće otvorena i nova Mala scena, koja će nositi ime glumačke legende Predraga Pepija Lakovića.

Dosadašnja Velika scena, koja se zvala Rade Marković, biće preimenovana u "Olivera i Rade Marković", a svečano će biti otvorena premijerom predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" 9. oktobra.

Osim direktora Radivojevića, na konferenciji, kojoj je prisustvovao gotovo ceo glumački ansambl, govorili su i glumac i član upravnog odbora BDP-a Milorad Damjanović, rediteljka Ana Tomović, glumci Milica Zarić, Milan Čučilović i Ljubomir Bulajić.