Meril Strip oborila rekord: 30. nominacija za nagradu Zlatni globus

Autor:

13.12.2016 11:44

Foto:

Foto:



Čini se da nijedno filmsko takmičenje ne može da prođe bez nominacije Meril Strip (67), pa tako ni ovogodišnja dodela Zlatnog globusa koja će se održati  osmog januara u Los Anđelesu.

Svakako jedna od, ako ne i najtalentovanija glumica današnjice, nastavlja da obara sve rekorde. Pred 74. po redu dodelu nagrada Zlatni globus, objavljene su nominacije, a Strip je oborila ne samo sopstveni rekord, već i rekord filmske industrije.

Naime, za rolu u biografskoj komediji “Florens Foster Dženkins” , u kategoriji glavne uloge u komediji/mjuziklu, glumica je nominovana po 30. put za ovo prestižno priznanje!

Još 2009. godine je Meril duplom nominacijom za uloge u filmovima "Doubt" i "Mamma Mia!", došla do ukupnog skora od 23 nominacije. Neke od maestralnih uloga koje su je stavile na listu najboljih, kad se radi o ovom prestižnom priznanju, jesu u ostvarenjima "Kramer vs. Karmer" (1979), "The French Lieutenant's Woman" (1981), "Sophie's Choice" (1982), "Adaptation" (2002), "Angels in America" (2003), "The Devil Wears Prada" (2006), "Julie & Julia" (2009) i "The Iron Lady" (2010).

Što se tiče ostalih nominacija koje su objavljene juče, glavni favorit je mjuzikl ''La la land'' koji je dobio sedam nominacija. Glavni glumci Rajan Gosling i Ema Stoun nominovani su za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i reditelj Demijan Šazel. Drama ''Moonlight'' ima šest nominacija i takođe joj se daju dobre šanse da pokupi neke od nagrada.

U kategoriji najbolji film/drama našla su se ostvarenja:  ''Hacksaw Ridge'', ''Hell or high water'', ''Lion'', ''Manchester by the sea'' i ''Moonlight'', dok su u kategoriji film/komedija/mjuzikl nominovani ''20th century women'', ''Deadpool'', ''Florence Foster Jenkins'', ''La la land'' i ''Sing street''.

Za najboljeg glumca u kategoriji drame nadmeću se Kejsi Aflek (''Manchester by the sea''), Džoel Edgerton (''Lion''), Endrju Garfild (''Hacksaw Ridge''), Vigo Mortensen (''Captain Fantastic'') i Denzel Vošington (''Fences''), dok su se u kategoriji komedije/mjuzikla našli Kolin Farel (''The Lobster''), Rajan Gosling (''La la land''), Hju Grant (''Florence Foster Jenkins''), Rajan Rejnolds (''Deadpool'') i Džona Hil.

Glumice koje su se našle u kategoriji najbolja dramska uloga su Ejmi Adams (''Arrival''), Džesika Čenstejn (''Miss Sloane''), Izabel Iper (''Elle''), Rut Nega (''Loving'') i Natali Portman (''Jackie'').

Njihove koleginice koje su izabrane za nominaciju za najbolju žensku ulogu u komediji/mjuziklu su Anet Bening (''20th century women''), Lili Kolins (''Rules don't apply''), Hejli Steinfeld (''The edge of seventeen''), Ema Stoun (''La la land'') i briljantna  Meril Strip (''Florence Foster Jenkins'').

Za najboljeg filmskog reditelja odabrani su Demijan Šazel (''La la land''), Tom Ford (''Nocturnal animals''), Mel Gibson (''Hacksaw Ridge''), Beri Dženkins (''Moonlight'') i Kenet Lonergan (''Manchester by the sea'').

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading