Međunarodna premijera filma "Ederlezi rajzing" na festivalu u Briselu

Autor:

16.03.2018 15:00

Foto:

Foto:



Srpski film "Ederlezi rajzing"reditelja Lazara Bodrože imaće međunarodnu premijeru 11. aprila na 37. Međunarodnom festivalu u Briselu, najavio je Filmski centar Srbije.

Bodrožin debi, u kome glavne uloge igraju slovenački glumac Sebastijan Kavaca i američka porno zvezda srpskog porekla Džesika Stojadinović Stoja, domaću premijeru je imao na nedavno završenom FEST-u gde je i nagrađen.

FEST: Beogradski pobednik za “Ederlezi rising”, nagrade Kavaci i Stoji

Ederlezi Rising / Official Trailer 1 from MIR MEDIA GROUP on Vimeo.

Ederlezi rajzing, snimljen po scenariju Dimitrija Vojnova i zasnovan na prozi Zorana Neškovića, donosi priču o astronautu poslatom na dugu intergalaktičku misiju. Tokom tog leta on se zaljubljuje u ženskog androida koji ga prati na misiji i počinje da veruje da se unutar te mašine nalazi prava osoba.

Reč je o, kako navode autori, sofisticiranoj, kamernoj melodrami smeštenoj u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na ovaj naš, današnji.

Na FEST-u film "Ederlezi rajzing" je u nacionalnoj selekciji nagrađen kao najbolji film, a festivalska odličja poneli su i Lazar Bodroža za režiju ovog nesvakidašnjeg ostvarenja, kao i Stoja i Kavaca za najbolji žensku, odnosno, za najbolju mušku ulogu. Bodroža je dobio i posebno priznanje žirija Fedeora, takođe u nacionalnoj selekciji.

 

Festival u Briselu pripada samom vrhu filmskih fešti koja u fokus stavljaju filmove žanra kome pripada i "Ederlezi rajzing", a ove godine se održava od 3. do 14. aprila na nekoliko lokacija.

Maja Gašić

Autor