Kustendorf: Slavku Štimcu uručena "Nagrada za buduće filmove"

Autor:

12.01.2019 16:35

Foto:

Foto:



Glumac Slavko Štimac otvorio je u Drvengradu 12. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, a tom prilikom mu je osnivač festivala Emir Kusturica uručio „Nagradu za buduće filmove“.

- Slavko Štimac je jedinstvena pojava u svetu filma. Nikada niko naš nije toliko direktno izražavao emociju kao Slavko. Kada u mnoštvu glumaca, on dođe na red, vi odahnete. Takav je bio samo još Pavle Vuisić. Takvi ljudi nisu mogli da pogreše - istakao je Kusturica.

Stana Katić oduševljena Mećavnikom: Priroda je prelepa i vrlo sam zahvalna što sam ovde (foto/video)

Prema njegovim rečima, Štimac je s lakoćom virtuoza unosio emocije u svaki objektiv.

Kusturica je rekao da je "Kustendorf" prilika da zahvali Štimcu na mnoštvu filmova i istakao da se nada da će snimiti bar još jedan zajedno.

Nakon dugog aplauza u punoj sali „Prokleta avlija“ i kratkog filmskog omaža, tokom koga se publika podsetila ostvarenja u kojima je Štimac igrao, poznati glumac je zahvalio Kusturici na divnoj saradnji koja traje 38 godina.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Küstendorf Film&Music Festival (@kustendorffilmfestival) дана 11. Јан 2019. у 10:28 PST

- Svima nama prija kada dobijemo priznanje, a kada ono dođe od nekoga ko je iz vaše profesije i koji je majstor zanata, onda je to veliko zadovoljstvo. Ova nagrada nosi naziv za buduće filmove i ja se nadam da ću ih raditi i već neke pripremam, a tebi, Emire, želim još puno filmova i da ovaj festival, po mnogo čemu specifičan, traje još mnogo godina -  naglasio je Štimac.

Počinje 12. Kustendorf: Stana Katić i Mat Dilon stižu na Mećavnik

Kusturica je rekao da „Kustendorf“ ostaje veran ideji da se životne utopije pretvaraju u realnost i da je pamet mladih i starih sveto jedinstvo, a da će dobri filmovi biti vidljivi kao pobedničke zastave koje svako malo zaustave naš pogled i ubrzaju rad srca.

Ceremonija otvaranja je bila posvećena početku, od špice koja se emituje pre svakog filma, preko plakata s kutijom s jajima uz slogan The Perfect Dozen, do nastupa „Cirkus sfere“ s porukom „Budućnost je u jajima“ i projekcije kratkih filmova nekadašnjih učenika Filmske škole u Lođu Romana Polanskog (Dva čoveka sa ormanom) i Kšištofa Kišlovskog (Kancelarija).

Nastupio je i Orkestar braće Avdahov, čijim je koncertom završen prvi dan 12. „Kustendorfa“, a pre toga je prikazan Kusturičin dokumentarac "Pepe, uzvišeni život", posveće bivšem predsedniku Urugvaja Hoseu Muhiki.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Golda Viki (@goldaviki) дана 11. Јан 2019. у 10:49 PST

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 film, a u žiriju su glumica Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Remon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audio-vizuelnih sadržaja.

Gosti festivala biće glumci Mat Dilon, Serđi Lopes, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Elhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinočenco, kao i producent Andrea Gambeta.

U okviru programa Retrospektiva velikana biće prikazani filmovi "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Kusturice, "Vestern" Manuela Porijera, "Svlačenje" Miloša Formana i "Dvadeseti vek" Bernarda Bertolučija.

Maja Gašić

Autor